Hoppa till huvudinnehåll

Inga lättnader i restriktionerna – med en incidens som gått från 19 till 31 på en vecka är det inte läge för basnivå i Österbotten

Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen vid ingången till Vasa centralsjukhus.
Att incidensen stiger igen ska enligt Marina Kinnunen inte nödvändigtvis ses som ett tecken på att österbottningarna har slappat till. Arkivbild. Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Marina Kinnunen vid ingången till Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Kjell Lindroos Vasa sjukvårdsdistrikt,Direktör,marina kinnunen

Vasa sjukvårdsdistrikt befinner sig fortfarande i accelerationsfasen. Coronasamordningsgruppen beslöt att restriktionerna gäller till slutet av månaden eftersom antalet smittade igen har ökat.

- Det skulle vara så roligt att säga att nu är vi på basnivån. Men tyvärr, situationen har inte hållits på den goda nivå vi hade för en vecka sedan, säger sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen.

Enligt Kinnunen har situationen inte blivit så mycket värre, men den har inte heller gått mot rätt håll.

- Det är inte så att vi är jätteoroliga, men förra tisdagen hade vi en incidens på 19 och nu 31. Vi får hela tiden nya fall.

Enligt Kinnunen kommer smitta från både utlandet och andra delar av landet. Och sprids smittan i en familj kommer såklart ofta flera fall från en smittkedja.

- Och det är inte bara i en kommun utan i flera vi har några fall.

Vad beror det på att incidensen ökar igen, har vi slappat till eller?

- Jag skulle inte säga det. Men som sagt har vi fått en del från utlandet och sprids det i familjen kommer det flera. Jag skulle ändå tacka för att man har orkat bra, men det måste vi också göra framöver.

Enligt Kinnunen är det positivt att situationen ser lite bättre ut nationellt sett.

Är det tidigast i maj restriktionerna lättar eller vad uppskattar du?

- Vi satte datum till 30 april, men vi får hoppas det skulle vända till det bättre så vi åtminstone kunde lätta lite. Men som sagt nu kunde vi inte tala om sådant utan bara fortsätta som vi har det.

Läs också