Hoppa till huvudinnehåll

Jakten på hjortdjur måste öka om stammen ska bli mindre

En vitsvanshjort. Höst. gula löv på marken, grönt gräs.
Stammen med vitsvanshjortar måste minska, anser Finlands viltcentral. En vitsvanshjort. Höst. gula löv på marken, grönt gräs. Bild: Yle / Tiina Grönroos vitsvanshjort,Bromarv,Västnyland

Jaktlicens för hjortdjur ska sökas hos Finlands viltcentral nu i april. Cirka 70 000 hjortdjur fälldes under föregående jaktsäsong, men det måste fällas ännu flera djur innan stammen minskar, uppger Finlands viltcentral.

Licenserna kan inte längre sökas efter april. Det är viktigt att söka tillräckligt med licenser och även extra licenser som kan tas i bruk då säsongen fortskrider, skriver Finlands viltcentral i ett pressmeddelande.

De senaste åren har man försökt skära ner den täta hjortstammen i sydvästra Finland. Cirka 70 000 individer sköts i hela landet under den förra jaktsäsongen, men stammen ökar ändå med cirka 15 procent, enligt Naturinstitutets senaste uppskattning.

Den här våren har viltcentralen för första gången satt upp mål för vitsvanshjortstammen i varje älgskötselområde.

Jägarna borde fälla ännu mera hjortdjur än tidigare

Målet är en betydligt lägre hjortstam på de områden där det finns mest hjortdjur i sydvästra Finland. Viltcentralen bedömer att det behövs till och med en tredjedel högre licens- och bytesmängd.

Jakten på vitsvanshjort har ökat de senaste åren, men den måste ytterligare öka om stammen ska skäras ner.

Läs också