Hoppa till huvudinnehåll

Nylänningarna reste ivrigt under påsken – men långt ifrån lika mycket som före coronaepidemin

Tunturimaisema, kuvan oikeassa laidassa näkyy hissijonojen portteja. Keskellä laskettelijoita kirkasvärisissä vaatteissa.
Ylläs lockade slalomåkare också under påskhelgen. Bilden är från den 1 april. Tunturimaisema, kuvan oikeassa laidassa näkyy hissijonojen portteja. Keskellä laskettelijoita kirkasvärisissä vaatteissa. Bild: Antti Ullakko / Yle Lappland,turism,inrikesturism,Ylläs,vinter,utförsåkning,vintersportort,Kolari,påsk

Nylänningarna rörde flitigt på sig och reste till andra orter under påsken, visar mobildata som teleoperatören Telia sammanställt. På skärtorsdagen inleddes 72 000 resor med start i Nyland, trots att Institutet för hälsa och välfärd avrådde från resande under påskhelgen.

Trots det rådande epidemiläget var det många som hyrde till exempel stugor och semesterbostäder i Lappland under påsken.

- Vissa resemål var till och med populärare än tidigare år, säger Telias expert Tiia Palvimo.

Jämfört med tiden före coronapandemin, det vill säga år 2019, hade Lappland ändå 13 procent färre besökare under påskhelgen i år.

Resorna ökade från i fjol, men var ändå färre än normalt

De 72 000 resor som startades i Nyland under påskhelgen är en rejäl ökning från året innan, då motsvarande tal var 22 000. Det förklaras med att Nylands gränser var stängda under påsken i fjol. Gränserna öppnades igen efter påsken.

Under påskhelgen 2019, före coronaepidemin, startades 134 000 resor i Nyland.

Till antalet resor räknas resor som haft sin start i Nyland och fortsatt med pauser under 50 minuter, säger Tiia Palvimo på Telia.

Sett till hela landet reste finländarna flitigt mellan olika landskap. Antalet resor fördubblades från påsken i fjol. Jämfört med tiden före coronaepidemin minskade ändå antalet resor med ungefär 40 procent.

Artikeln är en bearbetning av Yle Uutisets artikel Matkapuhelindata paljastaa: Uudeltamaalta lähdettiin vilkkaasti lomanviettoon muualle Suomeen pääsiäisenä – ollaan kuitenkin kaukana normaalivuosien tasosta av Tero Valtanen och Vesa Marttinen. Artikeln är skriven av Veronica Bogomoloff.

Läs också