Hoppa till huvudinnehåll

Statens revisionsverk mål för extragranskning i riksdagen

Valtiontalouden tarkastusviraston logo rakennuksen seinässä.
Statens revisionsverk har varit i hetluften de senaste veckorna. Valtiontalouden tarkastusviraston logo rakennuksen seinässä. Bild: Petteri Bülow / Yle Statens revisionsverk,revision av statshushållningen,övervakning av statsfinanserna

Riksdagen har beslutat utföra en specialrevision i Statens revisionsverk efter den senaste tidens blåsväder kring verkets generaldirektör Tytti Yli-Viikari. Det var ordföranden för riksdagens revisorer, den sannfinländska riksdagledamoten Veijo Niemi som meddelade om beslutet.

Med en specialrevision vill riksdagen reda ut de oklarheter som uppstått vid SRV under Yli-Viikaris ledarskap.

Nästa vecka ska riksdagsrevisorna enligt planerna underteckna riksdagens revisionsberättelse, men enligt Niemi är det omöjligt att skriva under den del som berör Statens revisionsverk.

Kansanedustaja Veijo Niemi, Perussuomalaiset.
Den sannfinländska riksdagsledamoten Veijo Niemi är ordförande för riksdagens revisorer. Kansanedustaja Veijo Niemi, Perussuomalaiset. Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta riksdagsledamöter,Veijo Niemi

- Jag går inte med på att skriva under revisionsberättelsen då riksdagens kanslikommission samtidigt utreder om Yli-Viikari eventuellt ska avstängas från sin tjänst, revisionsutskottet utformar ett betänkande om SRV och till och med Centralkriminalpolisen utreder frågan. Det vore rätt knasigt att underteckna revisionsberättelsen även för SRV:s del. Det här kräver en noggrannare utredning, säger Niemi till STT.

Enligt Niemi ska specialrevisionen utföras under april månad.

Generaldirektör Yli-Viikari har fått hård kritik för hur hon använt statliga pengar, och för hur revisionsverksamheten under hennes tid stagnerat.

Källa: STT

Läs också