Hoppa till huvudinnehåll

Bildassistentens illustrationer ska göra skolundervisningen lättare: "Jag tycker själv att det är lättare att lära sig via bilder"

Ung kvinna med bild i handen på skolgård.
Amanda Österman ritar illustrationerna på sin fritid. Ung kvinna med bild i handen på skolgård. Bild: Carmela Johansson/Yle personer,amanda österman

Bilder kan göra undervisningen i skolan mer varierad och tydlig. Bildassistenten är ett helt nytt projekt där lärare och pedagoger får tillgång till färdiga bilder, men också önska egna illustrationer, som de kan använda i sin undervisning.

Amanda Österman jobbar som skolassistent i Pargas, men på sin fritid arbetar hon också som illustratör och ritar bilder för att underlätta undervisningen i grundskolan och förskolan.

Hon har på egen hand startat upp ett projekt som heter bildassistenten, där hon både erbjuder färdiga bilder, men där pedagogerna också själva får önska bilder av henne. Idén till projektet har växt fram under alla år hon jobbat som elevassistent.

- Jag har alltid tecknat på fritiden och tyckt att det är en kul grej som jag gärna skulle jobba med. Det har mina kolleger kanske också märkt av och ibland har de frågat om jag vill rita en affisch eller en bild till en lektion. Sen har jag utvecklat konceptet och samlat alla de här bilderna på ett och samma ställe, säger Österman.

"Jag tycker själv att det är lättare att lära sig via bilder"

Österman har jobbat som skolassistent i flera år och på lektionerna har hon ofta märkt att en del elever har lättare att lära sig via bilder.

- Ibland har jag tänkt att det här skulle jag kanske kunnat rita en bild till, så att vissa elever skulle ha lättare att förstå. Jag jobbar också ibland med elever med specialbehov och då har det varit bra att snabbt rita en förklaring, i stället för att försöka förklara allt med ord, säger Österman.

Illustrationerna har även varit användbara i distansundervisningen, så att lärarna snabbt kan sätta ihop ett material som eleverna har lätt att ta till sig.

Illustration av en kvinna som gör kemiska experiment
Bilder på temat kemi är inte så lätta att hitta på internet. Illustration av en kvinna som gör kemiska experiment Bild: Amanda Österman 2021 illustration,projekt,amanda österman

"Jag har själv lärt mig mycket om matte också"

Östermans bilder passar elever från förskolan upp till de högsta klasserna i grundskolan. Eftersom bilderna inte är bundna till ett språk går de också bra att använda i både svensk- och finskspråkiga skolor eller varför inte också i skolor på något annat språk.

Österman har delat in sina illustrationer i karaktärer och olika skolämnen. Hittills har många av hennes illustrationer handlat om matematik, till exempel illustrationer som förklarar skillnaden mellan omkrets och area, som lärarna har använt i sina egna Youtube-videon.

- Det här med matte tycker jag är lite roligt för jag har alltid varit urusel på matte själv. Jag har till exempel behövt ta reda på vad allt det här betyder för att kunna rita de här bilderna, så jag har lärt mig mycket själv om matte också, säger Österman.

Illustrationer där en låda visar skillanden mellan omkrets och area.
De här illustrationerna visar skillnaden mellan omkrets och area. Illustrationer där en låda visar skillanden mellan omkrets och area. Bild: Amanda Österman 2021 illustration,amanda österman

"Det kan vara svårt att hitta specifika bilder på internet"

Hittills har konceptet tagits väl emot av lärare i Pargas och överlag tror Österman att de lärare som känner henne har haft lätt att ta kontakt och komma med önskemål.

- Det finns en massa bilder på internet, men det är kanske svårare att hitta det riktigt specifika önskemålet som man behöver, säger Österman.

Förutom matematikbilder har Österman även ritat bilder på temat kemi och till småbarnspedagogiken har hon ritat klippdockor, så barnen får öva sina motoriska färdigheter.

Illustration med flera personer.
Amanda Österman har även gjort illustrationer med olika karaktärer. Illustration med flera personer. Bild: Amanda Österman 2021 illustration,bildassistenten

Bilderna får gärna användas också i andra skolor

Österman gör illustrationerna utan ersättning vid sidan av sitt jobb som skolassistent.

- Jag gör det mest för att det är roligt och för att jag annars också ritar mycket, så bilderna kan ju lika bra användas till något då.

Hittills har Östermans bilder främst använts i en del skolor i Pargas eftersom hon jobbar på orten. Men bilderna får gärna användas också i skolor på andra orter.

- Det är roligt om mina bilder når ut till flera och att flera ser nyttan med dem. Det är min dröm att rita, teckna och illustrera, säger Österman.

Bildbanken och mera information hittas på Amanda Östermans hemsida.

Läs också