Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 7.4

Koronavirustestejä tehdään Vaasassa mobiilisti autolla eri kaupunginosissa.
Koronavirustestejä tehdään Vaasassa mobiilisti autolla eri kaupunginosissa. Bild: Antti Haavisto / Yle coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Coronatestning,Vasa

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Mellersta Österbotten utvidgar vaccinationerna

Nu kan också alla de som hör till riskgrupp 2 och de som är över 65 år boka vaccintid inom Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soite.

Webbokningen är öppen redan nu och telefonbokningen, 06 828 7488, öppnar tisdagen den 13.4 klockan 12.00. Telefonlinjen är öppen så länge det finns lediga tider.

Anställd på Wasaline smittad

Rederiet Wasaline meddelade på onsdagen att en ur personalen smittats av covid-19.

Personen arbetar inte i kundtjänst och de som arbetat samtidigt med personen är satta i karantän och fartygets besättning har bytts ut.

Inga nya fall inom Soites område – Mellersta Österbotten fortsätter på basnivån

Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite rapporterade inga nya coronafall på onsdagen. Det senaste fallet inom Soites område konstaterades på lördagen.

Incidensen per 100 000 invånare de senaste två veckorna är 20,6. Under förra veckan konstaterades 13 coronafall och sammanlagt 86 personer försattes i karantän.

Mellersta Österbottens coronagrupp beslöt på sitt möte på onsdagen att landskapet fortsätter på epidemins basnivå. De regionala rekommendationerna förlängdes till slutet av april.

Ingen vårdas för tillfället på sjukhus för covid-19 inom Soites område.

Två nya fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt rapporterade på onsdagen om två nya fall av coronavirussmitta det senaste dygnet. Totalt har man bekräftat 752 fall i distriktet sedan pandemins början.

Under tisdagen togs 474 tester. Incidenstalet är 22,8 smittade per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna.

För tillfället vårdas inga patienter för covid-19 på centralsjukhuset i Seinäjoki, några patienter vårdas vid distriktets hälsovårdscentraler.

Fyra nya fall i Österbotten

På onsdagen meddelade Vasa sjukvårdsdistrikt om fyra nya fall av coronasmitta inom distriktet. Totalt har 2331 österbottningar hittills testat positivt för covid-19.

Incidenstalet är 32 smittade per 100 000 invånare under de senaste två veckorna och sjukvårdsdistriktet befinner sig i epidemins accelerationsfas. Andelen positiva prover under den senaste veckan är i medeltal 2,91 procent.

Sedan pandemins början har 16 österbottningar avlidit till följd av sjukdomar förorsakade av coronaviruset.

Läs också