Hoppa till huvudinnehåll

Maktskifte på Grönland: Vänsterparti går mot seger

Människor klappar och viftar med flaggor på IA:s valvaka.
Glad stämning på Inuit Ataqatigiits valvaka den 6 april. Människor klappar och viftar med flaggor på IA:s valvaka. Grönland,Nuuk,Inuit Ataqatigiit

Oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit fick nästan 37 procent av rösterna och blir det största partiet i Grönlands landsting Inatsisartut.

Socialdemokratiska Siumut har dominerat den grönländska politiken och har med undantag av fyra år varit vid makten sedan 1979.

Men nu är det Inuit Ataqatigiit (IA) och partiets ordförande Múte B. Egede som ska bilda regering.

- Det finns två frågor som har varit viktiga i denna valkampanj: Människors levnadsvillkor är den ena. Och sedan finns det vår hälsa och miljön. Saker händer och nu har befolkningen rest sig och kräver att de ska stoppas. Det här är två frågor som har fått oss att stå här nu, säger sa Múte B. Egede till grönländska KNR efter att valresultatet stod klart.

Med över 29 procent av rösterna lyckades också Siumut få fler röster i förhållande till valet 2018.

Mute B. Egede står och talar vid ett podium.
Múte B. Egede, 34, har varit IA:s partiledare i lite över två år. Mute B. Egede står och talar vid ett podium. Grönland,Múte Bourup Egede

Gruvdrift central valfråga

En av de största valfrågorna har varit om gruvdrift i södra Grönland ska tillåtas.

Det australiska gruvbolaget Greenland Minerals vill börja utvinna uran och mineraler i Kuannersuit, en av världens rikaste förekomster av sällsynta jordartsmetaller.

Medan Siumut varit för planerna har IA motsatt sig gruvprojektet, som partiet befarar kommer att skada naturen i ett område som är beroende av fiske, fårskötsel och turism.

Grönland, med kring 56 000 invånare, är en autonom del av Danmark.

Människor köar till ett röstningsställe i Nuuk.
Människor köade för att rösta i Nuuk den 6 april. Människor köar till ett röstningsställe i Nuuk. Bild: AFP / Lehtikuva Grönland,val,Nuuk

Källor: DR, Reuters, AFP

Läs också