Hoppa till huvudinnehåll

Uefas tidsfrist löper ut – nu öppnar fler länder för publik under EM

Holland spelar match inför en begränsad publik.
I mars fick 5000 åskådare se Holland spela i VM-kvalet. Holland spelar match inför en begränsad publik. Bild: imago images/Pro Shots/ All Over Press fotboll,Nederländernas herrlandslag i fotboll

Spanien och Nederländerna är de senaste länderna som planerar för publik under fotbolls-EM. De båda länderna kan tillåta 25 procent av kapaciteten på arenorna i Bilbao och Amsterdam i sommar.

Europeiska fotbollsförbundet Uefa har satt onsdagen som tidsfrist för länderna att ge besked om man kan tillåta publik på arenorna under sommarens EM. Uefa vill se ett mästerskap med publik på läktarna och de länder som inte kan garantera det riskerar att tappa värdskapet.

Tidigare har bland annat Köpenhamn och S:t Petersburg – där Finland spelar sina gruppspelsmatcher – meddelat att man kommer att tillåta publik. I Danmark handlar det om minst 12 000 åskådare medan man i Ryssland talat om 25 000.

Nu bekräftar också Bilbao och Amsterdam att arenorna kan öppnas och tillåta 25 procent av kapaciteten. Det handlar om 13 000 åskådare i Bilbao och 12 000 i Amsterdam. Båda orterna har tre gruppspelsmatcher och en slutspelsmatch.

– Vi ser fram emot att välkomna 12 000 åskådare men vi är medvetna om att coronaviruset är oförutsägbart och det finns inga garantier.

– Vi är emellertid hoppfulla att läget i juni ska ha förbättrats så pass mycket att vi kan tillåta ännu fler åskådare, säger Gijs de Jong som är turneringschef i Amsterdam enligt nyhetsbyrån AP.

Glasgow och Dublin stora frågetecken

På tisdagen meddelade Italien att man kommer att tillåta publik, medan München i Tyskland har valt att hålla en mer restriktiv linje och talat ”tänkbart och önskvärt” med publik på läktarna.

I England har man förhoppningar om ett fullsatt Wembley mot slutet av mästerskapet. De båda semifinalerna och finalen spelas i London.

De största frågetecknen finns just nu kring Glasgow och Dublin. Enligt AP ska Glasgow presentera ett preliminärt förslag den här veckan.

EM ska spelas mellan 11 juni och 11 juli.

Läs också