Hoppa till huvudinnehåll

Var femte österbottning vaccinerad – Kaskö har hunnit längst

Sjukvårdare med en vaccinspruta i handen.
Den här veckan börjar alla österbottningar som fyllt 70 år ha fått sin första vaccindos. Sjukvårdare med en vaccinspruta i handen. Bild: Jorge Gonzalez / Yle coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Europa 2020,social- och hälsovårdstjänster,arbets- och näringsministeriet,Astra Zeneca,coronavaccin,Covid-19-vaccin,AstraZeneca,COVID-19,coronavirus disease,hälsa,hälsostationer,vaccinering

Vaccineringarna mot coronaviruset går sakta med säkert framåt. I Kaskö har man kommit längst, där har 34,5 procent av invånarna fått den första dosen av vaccinet. Långsammast har det gått i Larsmo där bara 11,9 procent av befolkningen fått sin första dos.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL, har 19,2 procent av österbottningarna fått den första dosen av coronavaccinet.
Av dem över 70 år har 79,9 procent fått den första dosen.

De österbottniska kommunerna vaccinerar i samma takt och den här veckan börjar man bli klara med de som fyllt 70 år.

Samtidigt vaccinerar man dem som tillhör riskgrupp 1 och nästa vecka börjar det vara dags för dem under 70 och de som tillhör riskgrupp 2.

Vasas ledande överläkare Heikki Kaukoranta berättar att alla över 80 år, nästan alla mellan 70 och 80 år och nästan alla som tillhör riskgrupp 1 är vaccinerade i Vasa.

Läkare som står utomhus med munskydd.
Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta. Läkare som står utomhus med munskydd. Bild: Yle/Moa Mattfolk Österbotten,Vasa,heikki kaukoranta

Mellan 1 000 och 1 300 vaccinationer i veckan

Så nu vaccinerar man dem som tillhör riksgrupp 2 i Vasa.

– Hittills har vi vaccinerat över 10 000 Vasabor och takten är mellan 1 000 och 1 300 vaccinationer i veckan, säger Kaukoranta.

Närpes ledande läkare Anna-Maria Sandberg berättar att man också i Närpes börjar bli klara med dem som fyllt 70 år och nu går man neråt i åldersgrupperna.

– Från nästa vecka är tanken att vi börjar vandra neråt i åldersgrupperna, så förmodligen börjar över 65-åringar erbjudas vaccin då, säger Sandberg.

Både de som hör till riskgrupp och de som inte hör till riskgrupp?

– Ja, vi kör nog både och. Främst de som hör till riksgrupp 2, men jag tror nog att vi kör överlag de som är över 65 år, säger Sandberg.

Astra Zenecas vaccinflaska som någon tar vaccin ur med en spruta.
Under de kommande veckorna kommer det cirka 200 000 vaccindoser till Finland varje vecka. Astra Zenecas vaccinflaska som någon tar vaccin ur med en spruta. Bild: Jorge Gonzalez / Yle Astra Zeneca,coronavirus,coronavaccin,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Covid-19-vaccin,AstraZeneca,COVID-19,coronavirus disease,hälsa,hälsostationer,vaccinering,koronaviruspandemi,vaccin

Har kapacitet att vaccinera fler

THL skriver på sin webbsida att vaccinationstakten förväntas att öka mot sommaren och att det under de kommande tre veckorna kommer att komma cirka 200 000 doser vaccin till Finland varje vecka.

Enligt Kaukoranta har man i Vasa kapacitet att vaccinera fler än vad man gör idag.

– Vi kommer att klara det jättebra. Mängderna ökar inte så kraftigt att vi skulle behöva reservera någon idrottshall eller arrangera någon typ av spektakel kring det här, säger Kaukoranta.

Enligt Kaukoranta kan staden enkelt fördubbla antalet vaccineringar jämför med dagens. Om antalet vaccineringar överskrider 4 000 kan staden enligt Kaukoranta ordna dem med mindre specialarrangemang.

När det blir dags för massvaccineringar kan staden ta hjälp av till exempel arbetshälsovården.

– Så att var och en som vill ha vaccinet kan få det tryggt och smidigt, säger Kaukoranta.

På en del håll kan det vara svårt att komma fram när man ringer för att försöka boka en tid för vaccinering.

Med facit i hand har det gått ganska bra.― Anna-Maria Sandberg

Anna-Maria Sandberg i Närpes tycker ändå att det har börjat löpa smidigare.

– Med facit i hand har det gått ganska bra. Kritiken var hård i början då vi hade mest tidsbokning på webben och med telefon, men de flesta tycks ju ha fått sina tider, vi har en väldigt hög täckning. De som inte hittills har fått vaccin är kanske sådana som inte önskar ta vaccinet. Dessutom har vi ringt upp och kollat att alla över 80 som vill ha vaccin har fått det, säger Sandberg.

Alla vaccinerade i september

När alla som vill bli vaccinerade har fått vaccin är svårt för läkarna att veta.

– Om jag måste säga något, så beror det lite på hur det blir med vaccinationsordningen, hur man koncentrerar vaccinationerna. Jag tror att alla, eller största delen av Vasaborna, har fått sin första vaccination i slutet av september. Andra doserna kan säkert dröja till oktober eller november, säger Kaukoranta.

När tror du alla Närpesbor är vaccinerade?

– Det är jättesvårt att säga. Man ser ju att det kan variera ganska mycket om något vaccin inte kommer som det är tänkt. Men kanske första dosen under första delen eller mitten av sommaren, säger Sandberg.

Läs också