Hoppa till huvudinnehåll

Axelskada förstörde Oliver Helanders fjolårssäsong – efter operationen har spjutkastaren stått för 16 testrekord: "90 meter är fullt möjligt"

Oliver Helander grimaserar då han kastar ett spjut.
Oliver Helander är Finlands spjuthopp i OS i Tokyo. Oliver Helander grimaserar då han kastar ett spjut. Bild: EPA-EFE/All Over Press Oliver Helander

Efter fjolåret, som präglades av tävlingspaus och en axeloperation, har spjutkastaren Oliver Helander lyckats genomföra en ovanligt lyckad träningssäsong. De många gjorda testrekorden under vintern ger förhoppningar om att Helanders målsättning att kasta 90 meter kan bli verklighet under OS-sommaren.

Säsongen 2020 blev ett mellanår för Oliver Helander på grund av en långvarig axelskada. Fjolårets lyckade operation gör det nu möjligt att genomföra kastträningar betydligt oftare än tidigare.

– Det har gått jättebra, detta har varit min bästa träningssäsong hittills. Axeln är inte helt återställd, men bättre än vad den varit under de senaste åren. Efter operationen tog det cirka sex veckor innan jag kunde börja kasta. Ett litet bakslag har jag haft, men den senaste tiden har det igen gått klart framåt.

– Jag gör lite mindre kastmängder än vad som kanske skulle vara optimalt, men i övrigt har jag inte behövt skippa någonting, säger Helander till Yle Sporten.

Testrekorden har krossats på bred front

Helander har sedan en tid tillbaka bott i Vasa, och tränar mycket på Kuortanes idrottsinstitut. Träningen följer ändå i huvuddrag samma upplägg som tidigare, och Glenn Lignell är fortsättningsvis ansvarig tränare.

– Det har varit en bra träningssäsong för Olivers del eftersom han har kunnat kasta mer än tidigare, i snitt var femte dag. Också den fysiska träningen har gått bra. Han har under vintern noterat 16 olika testrekord, så vi är förväntansfulla inför sommaren, säger Lignell till Yle Sporten.

Helander håller med om att testresultaten bådar gott.

– Jag har försökt bli bättre på det mesta, i gymmet, i hopp, i kulkast, och allt har blivit lite bättre under året, säger Helander.

Att Lignell och Helander numera bor på olika håll av landet har inte heller utgjort något problem. Med erfarenheterna från ett flerårigt samarbete har det varit lätt att jobba vidare, trots att man inte ses lika ofta som då Helander bodde i Karis.

Glenn Lignell är tränare för spjutkastaren Oliver Helander.
Glenn Lignell tror på en bra OS-sommar. Glenn Lignell är tränare för spjutkastaren Oliver Helander. Bild: Yle/Antti Koivukangas spjutkastning,glenn lignell

– Grundupplägget har varit samma som tidigare, det viktigaste har varit att Oliver kunnat kasta. I den fysiska träningen har vi gjort lite förändringar, med lite mer serviceträning för musklerna med lägre intensitet. Men också den hårda fysiska träningen har varit tuffare än tidigare, så vi har fått större variation mellan lätt och hård träning, säger Lignell.

– Vi träffas rätt ofta i Kuortane för 3-4 dagar. Vi tränar med fyra dagars mikrocykler, och jag är regelbundet, med några veckors mellanrum, med på en sådan i Kuortane, säger Lignell.

Träningsläger i Turkiet i maj

Helander anser att han haft tur då han bor i Vasa, för pandemin till trots har träningsmöjligheterna varit bra. Denna vinter har Helander inte varit på träningsläger utomlands men inför säsongsstarten finns ett sådant inprickat.

– Vi far till Turkiet den 6 maj. Under drygt två veckor där ska formen finslipas.

Lignell hoppas att träningslägret i Turkiet fungerar som en fin förberedelseperiod inför sommarens tävlingar. Om lägret lyckas kan vi se långa spjutbågar redan i inledningen av säsongen.

– Lägret är främst en förberedelse inför tävlingssäsongen och där ska vi genomföra några tuffa kastträningar. Ska man delta i OS ska man prestera redan i början av sommaren.

Drömmen om kastet över 90 meter är stark

Tävlingskalendern är ännu långt i från färdigspikad, men Helander räknar med att inleda säsongen tidigt.

– Den enda klara tävlingen är OS, men mer än så är ännu inte klart. Men sannolikt blir det de normala tävlingarna, Paavo Nurmi Games och Kuortane, samt kanske någon tävling utomlands. Jag ser verkligen fram emot att få tävla igen efter pausen, säger Helander.

Nivån i världen är alltid högre under ett OS-år

Helanders personbästa är från år 2018 och lyder 88,02. Vill man nå framgång i OS kan det hända att det krävs ett nytt rekord i Tokyo.

– 90 meter har varit målet i några år, och jag tror att det är fullt möjligt om axeln håller. Det verkar som om spjutnivån stigit under de senaste åren. Tysklands Johannes Vetter kastar väl över 95 meter och 5–10 till kan kasta över 88 meter. Det krävs säkert långa kast för att nå framgång i Tokyo, säger Helander.

Tränaren Lignell tror att spjutnivån i världen denna sommar igen kommer att nå nya höjder.

– Nivån i världen är alltid högre under ett OS-år, så går det också i år. De allra bästa kommer att prestera på riktigt bra nivå och alltid kommer någon ny uppstickare med.

– 90 meter är målsättningen resultatmässigt. Oliver kan stabilisera sig på en nivå på 84–86 meter, och prestera ytterligare någon meter till då han är som bäst. Det är en bra målsättning för Oliver, säger Lignell.

Läs också