Hoppa till huvudinnehåll

Coronaläget försämras på Åland – tillbaka till fasen för samhällspridning och hårdare restriktioner förlängs

Torggatan i Mariehamn en halvklar dag.
Arkivbild på Torggatan i Mariehamn. Torggatan i Mariehamn en halvklar dag. Bild: Henri Salonen oktober,2020,Mariehamn,Åland,gågator

Efter tre lugnare veckor ökar nu antalet coronafall på Åland. Därför har landskapsregeringen på Åland beslutat att åter placera landskapet i fasen för samhällsspridning, skriver förvaltningschef John Eriksson i ett pressmeddelande.

Efter tre veckor med relativt få nya covid-19 fall på Åland ökade antalet igen snabbt denna vecka. Hittills har nio nya fall konstaterats under innevarande vecka, varav ett fall av samhällssmitta. Smittspridning har konstaterats på ett omsorgsboende och exponering har även skett i en skola.

"Många är satta i karantän. Smittspridningen förefaller ha skett mycket lätt vilket ger misstanke om att det är fråga om en mer smittsam virusvariant", skriver John Eriksson.

"Man har därför i linje med handlingsplanen fattat beslut om att förlänga förbudet mot offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus eller utomhus till och med den 25 april."

Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med högst tio personer kan ordnas under förutsättning att säkerheten kan garanteras genom att följa Undervisnings- och kulturministeriets och Institutet för hälsa och välfärds anvisningar.

Landskapsregeringen fattade samtidigt beslut om att förlänga de begränsande rekommendationerna till den 25 april. Endast tio personer får enligt rekommendationen samlas på tillställningar inomhus. All hobbyverksamhet inomhus begränsas också så att bara tio personer får delta samtidigt. Verksamhet för barn och unga utgör undantag.

Text: Felix Quarnström, Ålands radio och tv

Uppdatering: Rubriken förtydligad 8.4.2021 kl. 14.02.

Läs också