Hoppa till huvudinnehåll

Henrik Borgströms NHL-rättigheter bytte ägare i spelaraffär – Florida skaffade sig förutsättningar för att förstärka laget

Henrik Borgström i HIFK:s tröja.
I HIFK har Henrik Borgström noterats för 11+8=19 poäng på 27 matcher. Henrik Borgström i HIFK:s tröja. Bild: Matti Raivio/All Over Press Henrik Borgström

På måndag är det deadline för spelaraffärer i NHL. Många finländare har nämnts i diskussionerna, men den första finländaren som får byta klubb är en högoddsare. Henrik Borgström, som spelar för HIFK, är nämligen i fortsättningen Chicagos egendom.

Den 23-årige hockeyanfallaren Henrik Borgström reserverades sommaren 2016 av Florida i den första omgången. Säsongen 2018–19 blev det 8+10=18 poäng på 54 matcher, men säsongen 2019–20 fick finländaren ingen plats i den nye tränaren Joel Quennevilles lag.

Han valde därför att ta ny sats hemma i Finland och HIFK och skrev därmed inget NHL-kontrakt för säsongen 2020–21. Florida satt dock kvar på Borgströms NHL-rättigheter som nu alltså tillhör Chicago.

Spelaraffären mellan Chicago och Florida

Till Chicago:

Backen Riley Stillman
Anfallaren Henrik Borgström
Anfallaren Brett Connolly
Floridas sjunde draftval 2021

Till Florida:

Backen Lucas Carlsson
Anfallaren Lucas Wallmark

Två svenska NHL-doldisar, Lucas Carlsson och Lucas Wallmark, flyttar från Chicago till Florida.

Florida får förutom Borgström även Brett Connolly, Riley Stillman och ett sjundeval i draften.

Den 28-årige Connolly har haft svårt att få till det i Florida. Säsongens saldo är 2+2=4 poäng på 21 matcher. Två hela säsonger återstår på Connollys kontrakt vars snittvärde är 3,5 miljoner dollar per säsong.

I praktiken är en lönedump biffen i affären. Chicago tar emot Connollys kontrakt i kompensation mot att laget även får två lovande spelare i Borgström och Stillman.

Spelaraffären var knappast Floridas sista för säsongen. Laget har nu nämligen några miljoner upp till lönetaket, vilket gör det möjligt att förstärka laget.

Läs också