Hoppa till huvudinnehåll

Lojo tar ny riktning i coronarapporteringen – staden berättar inte alltid om exponeringar på sin webbplats

Lojo stadshus på sommaren
Lojo stad informerar nödvändigtvis inte om enskilda coronaexponeringar. Lojo stadshus på sommaren Bild: YLE / Linus Westerlund Lojo,Västnyland,stadshus,lojo stadshus

Lojo berättar inte nödvändigtvis om coronaexponeringar eller -karantäner på sin webbplats. Staden gör det endast om myndigheterna inte får kontakt med dem som exponerats.

Lojos pandemichef och tf välfärdsdirektör Tuula Suominen säger att staden informerar om exponeringar då myndigheterna inte kan specificera exponeringarna.

- Det handlar om exponeringar i till exempel kollektivtrafiken, restauranger, affärer eller motsvarande massexponeringar. När sådana exponeringar sker, meddelar vi genast om det via olika kanaler, säger Suominen.

Hon säger vidare att då exponering sker i till exempel en skola kommer informationen snabbt fram till vårdnadshavarna och personalen via Wilma.

- Det viktiga när det gäller exponeringar är att lägga resurserna på att få tag i de personer som exponerats eller de som insjuknat.

Suominen säger att informationen om exponeringar i sig inte är sekretessbelagda och att staden i framtiden informerar om smittoläget i sin veckovisa information.

Barn behöver inte använda munskydd

Lojo har också beslutat att barn i åldern sex till elva år inte behöver använda munskydd i skolan eller förskolan.

- Vi följer med coronaläget hela tiden, men vi har kartlagt vilka vägar barn blir smittade av viruset och i mer än 80 procent av fallen så har exponeringen skett inom familjen. Förskolorna och de lägre klasserna i grundskolan har inte varit smittkällor, säger Tuula Suominen.

I Lojo är för tillfället drygt 110 personer i karantän på grund av coronaexponering. Under pandemin har nästan 400 personer fått coronasmitta i staden.

- Över 10 000 personer eller fler än 21 procent av alla Lojobor har fått coronavaccin. Vaccineringarna fortsätter i rask takt, säger Suominen.

Tidningen Länsi-Uusimaa (bakom betalmur) var först med nyheten om att Lojo inte längre informerar allmänheten om coronaexponeringar.

Läs också