Hoppa till huvudinnehåll

Nu pratar Glen Kamara om rasistiska påhoppet – landslagets mittfältare utsätts för nya angrepp dagligen i sociala medier: ”Känner mig som ett offer"

Glen Kamara i landskamp mot Bosnien.
Glen Kamara fick stort stöd under landslagssamlingen i mars. Glen Kamara i landskamp mot Bosnien. Bild: Yle/Tomi Hänninen Glen Kamara,Finlands herrlandslag i fotboll

Glen Kamara har varit tyst i flera veckor. Nu pratar han om händelserna i Glasgow där han utsattes för rasism. "Jag vet om många svarta spelare som blir utsatta för det", säger Kamara i en tv-intervju.

I ett samtal med den brittiska tv-kanalen ITV uttalar sig Glen Kamara för första gången om det rasistiska påhoppet som ska ha skett i slutminuterna av Europa League-matchen mellan hans Rangers och Slavia Prag.

– Jag hade så många känslor inombords. Jag kände mig som ett offer – jag kände mig som en liten pojke. Det var märkligt, och om jag kunde backa bandet hade jag lämnat planen, säger Kamara i intervjun.

Det har gått flera veckor sedan matchen, men Finlands landslagsstjärna får ständigt utstå nya kommentarer.

– Jag får rasistiska påhopp så gott som varenda dag via Instagram. Jag är inte en person som blir speciellt påverkad av det, men det är sorgligt och jag känner att jag behöver berätta min historia.

– Alla meddelanden som jag får via sociala medier… Jag känner mig som ett offer.

"Hade tårar i ögonen"

Under matchen kom tjecken Ondrej Kudela fram till Kamara och viskade något i finländarens öra. Enligt Kudela ska han ha svurit till Kamara, enligt finländaren blev han kallad för en apa.

– Jag var så arg att jag hade tårar i ögonen. Det är galet att en annan spelare säger något sånt här. Inga ord kan förklara hur det kändes – och förhoppningsvis behöver jag aldrig känna så igen, säger Kamara i ITV-intervjun.

Glen Kamara i Rangers är upprörd.
Glen Kamara blev utsatt för ett påhopp mot Slavia Prag. Glen Kamara i Rangers är upprörd. Bild: All Over Press Glen Kamara

Direkt efter matchen tog Rangers tränare Steven Gerrard kraftig ställning.

– Jag kan bara hoppas på att det inte sopas under mattan. Det här är fortfarande för vanligt i sporten. Många jobbar stenhårt för att utrota rasism, sa Gerrard.

Kan bli längre straff

Kudela har fått en avstängning på en match från det europeiska fotbollsförbundet Uefa så här långt. Tjecken har medgett att han svor till Kamara.

Däremot förnekar Kudela rasistiska ord.

Uefa utreder händelsen och Kudela kan få ett betydligt längre straff – minst tio matchers avstängning – om Uefa slår fast att anklagelserna om rasism stämmer.

Enligt Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande borde ett slutgiltigt besked komma inom tio dagar.

Under fotbollslandslagets samling i mars tackade Glen Kamara för det stora stöd som han har fått från sina finländska landslagskamrater. Han tackar också Rangers för uppbackningen.

– Jag är väldigt tacksam. Det här ska inte få finnas i sporten, men jag vet om många svarta spelare som blir utsatta för rasism. Alla är bara trötta på det och vill se en förändring. Jag vet inte om vi kommer att se den under vår livstid – men om jag kan göra något åt saken gör jag det, säger Kamara.

Läs också