Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 9.4

Koronatestejä tehdään mobiilitestauspisteellä Vaasassa
Koronatestejä tehdään mobiilitestauspisteellä Vaasassa Bild: Antti Haavisto / Yle coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Coronatestning,Vasa

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Vasa stad öppnar tidsbokning på nätet den 12 april

De avgiftsfria vaccinationerna mot coronavirus i Vasa utvidgas till dem som hör till riskgrupp 2, 16-69-åringar (födda 2005–1952). Vidare kan 65–69-åringar (födda 1956–1952), som inte hör till någon riskgrupp, boka vaccinationstid för att få vaccinet AstraZeneca från och med 12.4.2021 kl. 9.

– I enlighet med en rekommendation från Institutet för hälsa och välfärd kan de som är 65 år eller äldre tryggt ta coronavirusvaccinet AstraZeneca, säger tf. överläkare Satu Kärki.

Vaccineringarna av dem som är över 70 år (födda 1951 eller tidigare) samt dem som hör till riskgrupp 1 fortgår.

– Vi hoppas att de som bokar tid via nätet respekterar mål- och riskgrupperna enligt ålder samt beaktar att man kan boka endast en tid per person, säger överskötaren för hälsovårdsservicen Kathy Guss.

Tid till vaccinering kan givetvis fortfarande även bokas per telefon. Mer information hittas på Vasa stads sidor.

Inga nya fall inom Soite

Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite meddelar på fredagen att inga nya fall av corona har uppdagats inom distriktet.

Inga patienter får heller vård för covid-19.

Inom Soite har 260 coronafall konstaterats sedan början av pandemin.

Nio nya fall i Österbotten

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar nio nya fall på fredag förmiddag. Totalt har nu 2351 personer testat positivt.

I torsdags var saldot elva nya fall.

Incidensen stiger och är nu 41 per 100 000 personer. Sjukvårdsdistriktet befinner sig i accelerationsfasen.

Coronaexponering på Närpes HVC

En person som senare testat positivt för coronaviruset rörde sig i Närpes hälsovårdscentrals utrymmen under påskveckan. Det finns en risk att andra besökare kan ha exponerats för viruset.

Personen rörde sig i mottagningskorridoren och cafeterian. Hen besökte hvc måndag 29.3 kl 9.30-11.30, onsdag 31.3 kl 10.30-11.30 samt torsdag 1.4 kl 13-14.

De som befann sig på hvc vid dessa tider ska ge akt på symptom som är typiska för coronaviruset. De uppmanas söka sig till testning med låg tröskel.

Samtidigt går Närpes stad ut och påminner om de rekommendationer och restriktioner som gäller. Även om sjukvårdsdistriktet befinner sig i accelerationsfasen eller inbromsningsfasen som man valt att kalla det, står det nu och väger i Närpes. Flera nya fall har konstaterats och flera karantänsbeslut har fattats under den senaste veckan.

Nio nya fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt rapporterar att nio nya fall av coronaviruset har konstaterats under det senaste dygnet.

Inga patienter vårdas på sjukhus för coronavirusrelaterade sjukdomar.

Under torsdagen togs 510 tester. Incidensen, det vill säga antalet smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är 27,5.

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt befinner sig på epidemins basnivå.

Läs också