Hoppa till huvudinnehåll

“Det är betydligt lättare att vara diabetiker om man älskar att kocka” – Vasabon Ebba Håkans bjuder på vegetarisk grillmat med garanterad smakexplosion

Ebba Håkans var 13 år när hon fick veta att hon hade diabetes typ 1. Hon beskriver sig som en kontrollfreak vilket gjorde att hon gärna skötte allt från injicering av insulin till matlagning själv, redan från start.

I ett väldigt tidigt skede började hon experimentera i köket med mat som hon mådde bra av.

Senare ledde det här in henne på en kockbana som bl.a. förde henne till Tjeckien och Norge. Men de oregelbundna arbetstiderna och långa arbetsdagarna var ingen bra kombination för en som borde äta regelbundet.

Idag jobbar Ebba mest med sådant som ger henne matglädje. Hon skriver en del recept och har en för tillfället ganska slumrande matblogg. Men oftast går hon bara in i en lustfylld bubbla hemma i köket och då vill hon gärna vara ifred.

Ebba gillar att kombinera lite udda smaker och råvarukombinationer och ser alltid till att ha fibrer med i maten - det balanserar blodsockret på ett bra sätt.

Två kvinnor gör mat utomhus
Två kvinnor gör mat utomhus Bild: Carina Ahlskog/YLE grillning,matrecept,Strömsö
Egentligen är det inte så svårt. Alla människor borde äta som diabetiker, då skulle alla må bättre― Ebba Håkans

Fullkornspitabröd med grillad kiwisalsa med avokado, rökig aubergine och fetaröra

Två portioner med fyllda pitabröd på en skärbräda
Två portioner med fyllda pitabröd på en skärbräda Bild: Carina Ahlskog/YLE pitabröd,matrecept,Strömsö

Kiwisalsa

  • 3 ekologiska kiwin
  • 2 vårlökar (om det inte finns - ta en gul lök)
  • 1 färsk jalapeno
  • 1 lime
  • 1 avokado
  • 1/2 kruka koriander (eller basilika/thaibasilika)
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Rökig aubergine

  • 2 auberginer (ca 600 g)
  • salt

Glaze

  • 5 msk olivolja
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk soja
  • 1½ tsk liquid smoke (rökarom som du kan köpa i välsorterade matbutiker)
  • 1 msk stark chilisås (finns olika sorter t.ex. srirachasås eller motsvarande går bra)
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • salt
  • svartpeppar

Fetaröra

  • 300 gram fetaost
  • 1 dl matyoghurt

Tillbehör

  • rödkål
  • 1 gurka
  • 1 grillad lime
  • färdiga pitabröd eller hembakta

Gör så här:

  1. Börja med att förbereda tillbehören. Strimla rödkål och skär gurkan i avlånga skivor (ungefär lika långa som bröden). Ställ i kylen tills servering. Blanda ihop feta med yoghurt och ställ även röran i kylen.
  2. Skär aubergine i 2 cm tjocka skivor. Salta på båda sidorna och låt rimma tills grillning. Blanda resten av ingredienserna till en glaze. Smaka av och ställ åt sidan.
  3. Skala kiwin och dela i fyra runda skivor.
  4. Dela vårlöken och skölj.
  5. Dela jalapenon och ta bort fröna om du önskar mindre hetta. Ta två om du önskar mera hetta, jalapeno är inte så starka.
  6. Ringla olivolja över alla grönsaker. Salta och grilla tills de börjar få färg.
  7. Hacka lök, jalapeno och koriander fint.
  8. Skär avokado och grillad kiwi i mindre kuber. Pressa över limesaft och riv ner skalet.
  9. Blanda alla ingredienser till salsan. Smaka av med salt och peppar.
  10. Torka aubergineskivorna med hushållspapper. Pensla med hälften av glazen. Grilla väl på båda sidorna, på samma gång som du grillar en halverad lime.
  11. Skivad äggplanta på en skärbräda
    Skivad äggplanta på en skärbräda Bild: Carina Ahlskog/YLE äggplanta
  12. Skär auberginerna i kuber och rör ihop med resterande glaze.
  13. Pensla bröden med vatten och värm på grillen.
  14. Bred fetaröra på insidan av bröden och fyll med resten av fyllningarna.
  15. Pressa över lite grillad limesaft och servera.
Två portioner med fyllda pitabröd på en skärbräda
Två portioner med fyllda pitabröd på en skärbräda Bild: Minna Mäkelä/YLE pitabröd,matrecept,Strömsö