Hoppa till huvudinnehåll

Krista Pärmäkoskis nya ankaruppvisning slutade i silver – vinnaren Lämsä överraskad efter att ha slagit stjärnan: "Trodde inte jag kunde utmana"

Emmi Lämsä skidar stafett.
Emmi Lämsä avslutade starkt i Ruka. Emmi Lämsä skidar stafett. Bild: Lehtikuva Emmi Lämsä,längdskidåkning

Väntade vinnare på herrsidan – och en skrällspurt som avgjorde damloppet. IF Minkens herrar stod för den bästa FSS-prestationen i finska cupens fristilsstafetter i Ruka.

I FM i Ristijärvi vann Ikaalisten Urheilijat efter Krista Pärmäkoskis makalösa ankarupphämtning. I kvällens cuplopp i Ruka stod hon åter inför ett tufft ankaruppdrag, då hon gick ut på den sista sträckan som sexa, en dryg halvminut bakom täten.

I loppets sista stigning var stjärnan med i guldstriden. Hämeenlinnan Hiihtoseuras Laura Mononen kroknade, och Visa Ski Team Kemi 1:s Emmi Lämsä gjorde tillsammans med Pärmäkoski upp om guldet.

I samband med slutspurten nuddade Lämsä vid Pärmäkoski, och den förstnämnda tog en skrällskalp på upploppet. Eveliina Toivanen och Riitta-Liisa Roponen skötte Kemilagets två första sträckor.

– Jag var grymt trött i den sista backen. Efter den tappade Krista lite balansen då vi hade kontakt, vilket jag hade nytta av. Jag trodde inte att jag skulle ha kunnat utmana, sa en överraskad Lämsä.

Krista Pärmäkoski i FM-spåret.
Krista Pärmäkoski fick ge sig på upploppet. Krista Pärmäkoski i FM-spåret. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Krista Pärmäkoski

Pärmäkoski antydde att Lämsä varit lite fräck på slutet, men en protest var inte aktuell.

– Hon verkade träffa min stav eller skida. Jag tycker att hon kilade framför mig på ett taktiskt sätt, trots att hon kunde ha fortsatt rakt, påpekade Pärmäkoski.

– Men helt rätt av henne att söka bästa position, det var ju i princip samma läge som mellan Mäki och Bolsjunov i Lahtis. Och även utan kollision skulle hon nog säkert vunnit, hon såg så pass stark ut.

Niskanen satte tonen för Puijos uppvisning

I herrarnas stafett var förhandsfavoriterna Puijon Hiihtoseura 1 precis så stark som väntat. Öppningsåkaren Iivo Niskanen spräckte fältet direkt och rev upp en lucka på närmare en halv minut till resten.

Perttu Hyvärinen drygade ut ledningen på den andra sträckan och ankaret Petteri Koivisto förde laget i mål 32 sekunder före Jämin Jännes Ristomatti Hakola. Pohti SkiTeams förstalag blev tredje efter att Joni Mäki förlorat slutspurten mot Hakola.

– Jag och Perttu hoppades på att Iivo skulle fixa en ordentlig marginal till oss. Nog kände jag en del press då jag åkte i väg, men det löste sig, kommenterade Koivisto.

Iivo Niskanen vann 15 kilometersloppet på fredag.
Iivo Niskanen bjöd på ett avgörande ryck direkt. Iivo Niskanen vann 15 kilometersloppet på fredag. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Iivo Niskanen

Dagens klart bästa FSS-insats stod IF Minkens förstalag för. Johannes Vuorela, Remi Lindholm och Patrik Kuuttinen utgjorde trion som förde Nykarlebyföreningen till plats åtta.

Den första etappen bjöd på dubbla fall av FSS-åkare. Norrvallas Alexander Ståhlberg och Minkens andralags Roni Lukkarinen var omkull i tur och ordning.

Den inhemska skidsäsongen avslutas med masstarter i morgon.

Resultat, finska cupen i Ruka:

Damer, 3x5 km (f):

1) Visa Ski Team Kemi 1 36.13,3
(Eveliina Toivanen, Riitta-Liisa Roponen, Emmi Lämsä)
2) Ikaalisten Urheilijat +0,6
(Katariina Lonka, Sini Alusniemi, Krista Pärmäkoski)
3) Hämeenlinnan Hiihtoseura +9,5
(Anni Kainulainen, Maija Hakala, Laura Mononen)
...
17. IF Brahe +4.49,7
(Rebecca Sandnäs, Amanda Nyfors, Teodora Westerlund)

Herrar, 3x7,5 km (f):

1) Puijon Hiihtoseura 1 48.50,6
(Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Petteri Koivisto)
2) Jämin Jänne +32,4
(Aku Nikander, Markus Vuorela, Ristomatti Hakola)
3) Pohti SkiTeam 1 +44,1
(Juuso Haarala, Joel Ikonen, Joni Mäki)
---
8) IF Minken 1 +1.36,8
(Remi Lindholm, Johannes Vuorela, Roni Luukkarinen)
15) IF Minken 2 +3.03,3
(Patrik Kuuttinen, Otto Niittykoski, Benjamin Sundqvist)
23) Norrvalla Ski Team +4.13,3
(Alexander Ståhlberg, Petteri Mattila, Jonas Lindell)
30) IF Sibbo-Vargarna 1 +7.01,8
(Benjamin Holmgren, Jonas Nordström, Wilhelm Stenbacka)

Läs också