Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Smugglingen av hundar har ökat under pandemin – och fyra andra nyheter att ha koll på

En fransk bulldogg och en bostonterrier ligger på en gräsmatta.
Coronapandemin har bidragit till en vilja att skaffa hund bland många. Trycket har lett till ökad smuggling av hundar. En fransk bulldogg och en bostonterrier ligger på en gräsmatta. Bild: Juha Kivioja / Yle bostonterrier,hund,terrier,hundras,hunduppfödare,fransk bulldogg

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här fredagsmorgonen.

Köparen har ansvar då hundar smugglas illegalt

Coronapandemin har fått många att skaffa hund. Det här har också lett till att antalet hundar som smugglas in i landet ökat kraftigt. Det konstaterar länsveterinär Sari Haikka från Regionförvaltningsverket i Södra Finland.

Den illegala importen ökar risken för spridning av sjukdomar som rabies och ekinokockos.

De flesta insmugglade hundar kommer till Finland med färjor från Tallinn.

– De har estniska pass och dokument, så det ser ut som EU-import, men i verkligheten kommer hunden från ett land utanför EU, säger Haikka.

Kulturbranschen kommer blåsa liv i ekonomin efter pandemin

Kulturbranschen har tagit stryk under coronapandemin på grund av restriktionerna. Men när Finland väl kan öppna upp igen kommer man ha större nytta av kulturbranschen än många förstår.

Konst och kreativitet är viktigt för ekonomin. Det här bland annat eftersom kulturen lockar många turister till Finland.

Konsertpublik har händerna i luften.
Många ser kulturen som en belastning, men branschen kommer bidra till ekonomisk utveckling då coronaläget lättar. Konsertpublik har händerna i luften. Bild: Unsplash konsert,Festival

Trots det här finns det många som anser att kulturjobb är en oseriös lek eller en belastning. Kulturarbetare vittnar om uppmaningar att byta bransch och skaffa sig "riktiga" jobb.

Om en stor del av de finländska kulturarbetarna tvingas sadla om under coronakrisen, finns det risk för att ekonomin lider då restriktionerna lättar.

Panikartad kamp mot coronaviruset i Ukraina

Coronafallen i Ukraina ökar explosionsartat och sjukvården klarar inte av trycket. Landets hälsominister Maksim Stepanov varnar för sjukvårdskollaps.

Intensivvårdsplatserna räcker inte till, vilket bidragit till att coronapatienter vårdas på BB-avdelningar och barnsjukhus. Inte nog med det – syret räcker inte till för alla sjuka patienter.

Stepanov uppmanar nu alla att följa restriktioner. Speciellt i huvudstaden Kiev är läget mycket dåligt.

En sjukskötare i Ukraina håller i ett coronavaccin.
Vaccineringen har inte kommit igång tillräckligt. En sjukskötare i Ukraina håller i ett coronavaccin. Bild: EPA-EFE/All Over Press coronavaccin,vaccinering,koronaviruspandemi,coronavirus,Wuhan-coronavirus,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Ukraina

Finska språkets dag i dag – lärare i finska: "Våga säga fel!"

I dag firas Mikael Agricola-dagen, även kallad finska språkets dag.

Finska är ett språk som många finlandssvenskar kämpar med. Speciellt unga kan vara rädda för att prata finska. Zara Wessberg är timlärare i finska och hon uppmuntrar alla att våga prata finska – och våga säga fel.

– Det finns så många som är rädda för att säga saker fel och därför inte vill prata finska, men vi vet ju att vanligt språkbruk aldrig är helt och hållet korrekt. Det gör inget om man säger lite fel ibland, bara man vågar och gör sig förstådd.

Hon säger samtidigt att det inte räcker att bara tala finska under lektionerna i finska i skolan – utan uppmuntrar unga att läsa finska böcker, se på finska filmer eller lyssna på finsk musik.

Leksaksbokstäver där det står "yhdyssana", alltså sammansatt ord på svenska.
Finskan kan vara svår, men det är inte omöjligt att lära sig tala bättre. Leksaksbokstäver där det står "yhdyssana", alltså sammansatt ord på svenska. Bild: Petri Kivimäki/Yle finska

Veckans största nyheter – så att alla förstår

Inte har du väl missat Svenska Yles pimpade barnnyheter Watt Nytt?

På fredagar bjuder Watt Nytt på en nyhetssändning med de viktigaste nyheterna från veckan som gått. Spana in den första veckosammanfattningen här eller klicka på videon här under.

Utöver dessa veckosammanfattningar publiceras inslag varje måndag och onsdag på Yle Arenan och ett reportage sänds i Yle Fem på tisdagar efter Tv-nytt. Dessutom händer något varje dag på Tiktok!

Klicka här om du vill läsa ännu mer om Watt Nytt.

Dagens väder

Ett nederbördsområde breder sig ut över Finland från sydväst. Samtidigt tilltar vinden.

I väster är det mulet och snöfall eller regn – under dagen mestadels regn. Det är mellan +1 och +6 grader. Måttlig eller frisk samt byig vind.

I öster och Norra Österbotten samt Kajanaland är det till en början mellan -1 och -10 grader, senare på dagen mellan +1 och +3 grader. I norr mellan -1 och +4 grader.

Läs också