Hoppa till huvudinnehåll

Musiker, skådespelare och andra kulturarbetare kommer att gagna Finlands ekonomi efter coronakrisen

Konsertpublik har händerna i luften.
Konsertpublik har händerna i luften. Bild: Unsplash konsert,Festival

Finland har större nytta av kulturbranschen än många förstår. Under coronakrisen har många kulturarbetare fått höra att de borde skaffa sig ett riktigt jobb. Men konst och kreativitet är viktigt för Finlands ekonomi.

Det som arbetar inom kulturbranscher som har tvingats stänga ner under coronaepidemin har inte bara förlorat sina vanliga jobb.

I många fall har de fått ta emot uppmaningar att byta bransch och skaffa sig riktiga jobb.

Ur ekonomisk synvinkel kan man ändå inte se konst och kultur som oseriös lek eller en belastning.

Riitta Kaivosoja som är överdirektör på Undervisnings- och kulturministeriet säger att vi behöver många olika typer av kreativitet.

– Man kan absolut koppla kultur till ekonomisk tillväxt. Det är allt mera en fråga också i Finland om hur vi kan sälja produkter. Om vi vill kunna sälja produkter av hög kvalitet måste också designen också vara av hög kvalitet.

Riitta Kaivosoja työhuoneessaan.
Riitta Kaivosoja säger att kulturen stöder samhällsekonomin. Riitta Kaivosoja työhuoneessaan. Bild: Nella Nuora / Yle Undervisnings- och kulturministeriet,Ministry of Popular Power for Culture

Men all kultur är inte industriell design. Det är svårt att se hur opera skulle kunna sälja större mängder möbler.

En färsk utredning visar ändå att kommuner kan ha klar mätbar nytta av olika kulturella aktiviteter.

Kultur är en viktig orsak till att turister besöker Finland

Teaterföreställningar och festivaler lockar betalande firare och hotellgäster till orten.

Då kan det ändå ofta handla om inhemska kulturintresserade personer som väljer att konsumera inhemsk kultur.

Riitta Kaivosoja menar att hela Finland på samma sätt kan dra ekonomisk nytta av ett levande kulturliv.

– Vi har ganska färsk statistik från Visit Finland som visar att kultur och kulturarv är mycket viktiga orsaker till att turister besöker Finland. Tidigare har vi kanske tänkt att det i huvudsak är vårt naturarv som är den viktigaste orsaken till att komma till Finland, men nuförtiden är kulturarvet lika viktigt.

Om en stor del av de finländska kulturarbetarna tvingas sadla om under coronakrisen, finns det risk för att ekonomin lider efter att coronarestriktionerna lättar.

– Jag tycker det är ett hot för Finland. De som arbetar inom kultur har vanligen en mycket hög utbildning för sitt arbete. Det har tagit många år för dem att få de kunskaper de har i dag. Vi förlorar ganska mycket om de måste överge sin karriär och gå över till att arbeta med något annat.

Läs också