Hoppa till huvudinnehåll

Norska statsministern Erna Solberg får böter för att ha hållit familjefest i strid med coronarestriktionerna

Norska statsministern Erna Solberg i munskydd klädd i blå kavaj och pärlshalsband.
Statsminister Solberg sade sig inte ha känt till sin egen regerings coronaregler. Norska statsministern Erna Solberg i munskydd klädd i blå kavaj och pärlshalsband. Bild: EPA/Valda Kalnina Erna Solberg,Norge,coronavirus

Norges statsminister Erna Solberg döms till böter för att ha brutit mot de coronarestriktioner hennes egen regering infört, uppgav den norska polisen på fredagen.

Polisen påpekar att Solberg är landets främsta förtroendevalda och att allmänhetens förtroende för coronareglerna måste säkras.

Solberg döms till böter på 20 000 norska kronor (cirka 2 000 euro) för att hennes familj samlades till födelsedagssammankomst i slutet av februari. Antalet personer närvarande var större än det tillåtna.

Statsministern beklagar det skedda.

– Jag anser det vara viktigt att ifall jag brutit mot reglerna ska jag också betala böter på samma sätt som andra personer som skulle ha fått böter i samma situation, säger hon till NRK.

Sextioårsdag på skidort

Fredagen den 25 februari hade familjen reserverat ett bord i en restaurang på skidorten Geilo för att fira Solbergs 60-årsdag.

Solberg själv skulle också ha deltagit i middagen, men tvingades i stället uppsöka en läkare i Oslo på grund av akuta ögonproblem. Vid bordet samlades 13 personer.

Följande kväll samlades familjen i en lägenhet för att äta hämtmat. Då var Solberg själv med och de var 14 personer samlade.

Enligt smittskyddsreglerna som gällde i Norge i februari och som då hade gällt i flera månader, fick maximalt 10 personer samlas till privata sammankomster utanför hemmet.

Bötesstraffet gäller restaurangmiddagen som Solberg var med om att planera och då hon visste hur många som skulle närvara. Enligt polisen var reglerna klara i det fallet.

Sammankomsten i lägenheten blev dock utan straffpåföljd, eftersom polisen ansåg att reglerna för sådana sammankomster inte var entydiga.

Polisen påpekar i sin motivering att Solbergs ställning som statsminister hade en roll i avgörandet.

– Även om lagen är lika för alla, är alla inte lika, sa polismästaren Ole Bredrup Sæverud.

Enligt honom är Solberg landets främsta förtroendevalda och hon har vid flera tillfället varit regeringens ansikte utåt då det gällt åtgärder för att motarbeta pandemin.

– Därför bedöms det som riktigt att reagera med straff för att upprätthålla allmänhetens förtroende för smittskyddsreglerna, sa polismästaren i ett uttalande.

Artikeln uppdaterad klockan 14.46 med Solbergs kommentar.

Läs också