Hoppa till huvudinnehåll

Ny rapport: Ambitiösa klimatmål och ekonomisk tillväxt går att kombinera – så här kunde det lyckas

unga demonstrerar utanför riksdagen
En stor politisk vilja krävs för att klimatmålen ska kunna uppnås, visar Sitras rapport. unga demonstrerar utanför riksdagen Bild: Marja Väänänen / Yle klimatstrejk,klimatförändring,Riksdagshuset (Finland),demonstrationer

Det går att uppnå ambitiösa klimatmål samtidigt som man åstadkommer ekonomisk tillväxt, slår en ny rapport från jubileumsfonden Sitra fast. För att vi ska uppnå klimatmålet på 1,5 grader så krävs ändå hårda åtgärder från världens länder, visar rapporten.

Enligt rapporten, som är sammanställd av en grupp ekonomiforskare från olika länder, är det fortfarande möjligt att uppnå målen i Parisavtalet.

Och det är möjligt att nå målen utan att stoppa den ekonomiska tillväxten.

I den offentliga diskussionen har den rådande uppfattningen ofta varit att ekonomisk tillväxt automatiskt ökar klimatutsläppen – men det här stämmer alltså inte enligt forskargruppen.

Ekonomin inom EU växte till exempel under åren 1990–2016 med över 50 procent trots att koldioxidutsläppen som berodde på användningen av bränslen minskade med 25 procent.

Politisk styrning lägger enligt forskningsgruppen grunden för allt.

– Det finns länder där den ekonomiska tillväxten har fortsatt samtidigt som utsläppen minskat, säger den brittiske professorn Paul Ekins som ledde forskningsarbetet i en intervju med Yle Uutiset.

Ekonomisk tillväxt inte möjlig i all oändlighet

Att det går att kombinera klimatmål och ekonomisk tillväxt betyder ändå inte att den ekonomiska tillväxten kan fortsätta i sin nuvarande form, påpekar Saara Tamminen som är ledande expert vid Sitra.

Enligt henne kan den nuvarande utvecklingen leda till allvarliga ekologiska, ekonomiska och sociala konsekvenser.

Professori Paul Ekins
Våra politiska system är den största utmaningen när det gäller klimatförändringen, säger professor Paul Ekins. Professori Paul Ekins Bild: University College London (UCL) Paul Ekins

Att uppnå klimatmålet på 1,5 grader blir svårt, men det är möjligt.

– Det är väldigt svårt att uppnå det vi ändå måste uppnå. Jag tror att det är ganska osannolikt att vi lyckas hållas under 1,5 grader, säger Ekins.

Att temperaturen höjs med endast 1,6 grader istället för 2 grader spelar ändå en betydande roll för klimatet.

Enligt Ekins kräver det här ändå en ambitiös och konsekvent politik inom alla ekonomiska sektorer, men också att de politiska löftena faktiskt förverkligas under kommande årtionden.

Politiska system oroar mest – målen är möjliga att uppnå om viljan finns

Vad behöver då göras konkret för att lyckas med klimatmålen?

Enligt rapporten måste användningen av stenkol upphöra i hela världen och man borde enligt den också ta bort koldioxid från atmosfären med hjälp av ny teknik.

Dessutom måste man styra bland annat industrin att till så stor del som möjligt använda utsläppsfri el istället för fossila bränslen.

Enligt Ekins ligger det största problemet ändå på annat håll.

– Jag är mest oroad över våra politiska system samt att uppskattningen för vetenskap sjunker, säger han.

Läs också