Hoppa till huvudinnehåll

Oväder drar in över Åboland – kring 200 hushåll utan el i Pargas

Småbåtshamn som har översvämmats.
I småbåtshamnen vid Färjstranden i Hirvensalo strax utanför Åbo centrum hade vattnet stigit upp på land under fredagen. Småbåtshamn som har översvämmats. Bild: Niclas Lundqvist / Yle Hirvensalo,färjstranden

Det regnar och blåser i Åboland på fredagseftermiddagen. Ett nederbördsområde har brett ut sig över stora delar av Finland.

Meteorologiska institutet har utfärdat vindvarningar för landområden i bland annat Egentliga Finland, Åland och Satakunta. På Ålands hav och Skärgårdshavet varnas för hård sydlig till sydvästlig vind kring 19 meter i sekunden.

Under dagen har väglaget i Egentliga Finland på sina håll varit dåligt på grund av snö och snöslask som nederbördsområdet fört med sig.

200 hushåll utan el i Pargas

Kring ettiden på fredagseftermiddagen meddelade Åbo stad att m/s Ruissalo, som ersätter stadsfärjan Föri som är på vårservice, tillfälligt tagits ur bruk på grund av ovädret.

Ovädret har också orsakat en del elavbrott i regionen. I Pargas var kring 200 hushåll utan el runt halv tretiden på eftermiddagen. I kommunen Sund på Åland var kring 100 hushåll utan el på grund av vårstormen.

I småbåtshamnen vid Färjstranden i Hirvensalo strax utanför Åbo centrum hade vattnet stigit upp på land under fredagen.

Småbåtshamn som har översvämmats.
Färjstranden i Hirvensalo. Småbåtshamn som har översvämmats. Bild: Niclas Lundqvist / Yle Hirvensalo,färjstranden

Inga extra uppdrag för räddningsverket

Janne Frantti vid Egentliga Finlands räddningsverk berättar att de inte har haft fler uppdrag under fredagen på grund av ovädret.

- Det rör sig främst om några fallna träd, men inget stort än så länge, säger Frantti när Yle Åboland ringer upp honom på eftermiddagen.

Läs också