Hoppa till huvudinnehåll

Björneborg stänger populär nudiststrand på Ytterö på grund av klagomål från barnfamiljer

Ytterö strand i Björneborg.
Nudistrandens besökare ska, enligt uppgifter, inte ha följt reglerna för vistelse på området. Arkivbild. Ytterö strand i Björneborg. Bild: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle Björneborg,Bottenhavet,Yyteri,badstränder,sanddyn,Strandlandskap,Halo

Nudiststranden på Ytterö i Björneborg stänger på grund av negativ respons från barnfamiljer.

Enligt Anna Kyhä-Mantere, som är chef för rese- och marknadsföringsenheten i staden, har barnfamiljer reagerat negativt på nudiststranden. Därför är staden nu tvungen att agera för att bevara områdets rykte.

Visit Porin toimitusjohtaja Anna Kyhä-Mantere Yyterin maisemissa.
Anna Kyhä-Mantere. Visit Porin toimitusjohtaja Anna Kyhä-Mantere Yyterin maisemissa. Bild: Kasper Heimolehto / Yle Yyteri,Björneborg

Reglerna följs inte av alla

Susanna Kivimäki, som är Ytterös områdesförvaltare, säger att en del naturister som har besökt stranden inte har följt reglerna. De har bland annat badat i havet utan baddräkter, vilket är förbjudet.

- Vi har fått in respons från besökare, vilket har fått oss att fundera på om nudiststranden kunde flyttas någon annanstans. Det är ju ändå stadens främsta turistmål det är frågan om. Nudiststranden är såklart avgränsad från den vanliga badstranden, men i vissa fall kan besökare flytta sig mellan områdena och då uppstår en del problem, säger Kivimäki.

I kvällstidningarna har det också rapporterats om en del barnförbjudna aktiviteter som försiggått på nudiststranden.

Enligt Kyhä-Mantere har nyhetsrapporteringen varit en avgörande faktor i beslutet att stänga stranden.

- Att människor rör sig nakna i närheten av barnfamiljer kan av många uppfattas som icke önskvärt. Det motsvarar inte heller våra värderingar, säger Kyhä-Mantere.

Företagaren: "Nudiststranden ger Ytterö ett dåligt rykte"

År 2020 var ett rekordår för Ytterö. Under sommaren besökte närmare 200 000 människor sandstranden. Enligt Björneborgs stad fick företagare som är verksamma vid stranden också in en hel del klagomål angående nudistområdet.

- Det kan vara skrämmande och chockerande för familjer och barn att upptäcka nudiststranden. Det hela ger inte en så bra helhetsbild av Ytterö-området, och för oss företagare kan situationen bli närmast ohållbar, säger företagaren Ekku Lehtonen.

Ytterö sandstrand är ett mycket populärt turistmål i Finland. Arkivbild.

Naturistområdet vid Ytterö har under årens lopp varit en av Finlands viktigaste mötesplatser för nudister. Den kända lokalpolitikern Ilmari Holmlund, som är far till tidigare inrikesminister Anne Holmlund (Saml), var den drivande kraften bakom grundandet av stranden.

Björneborg stad ber nu Ytterö-områdets besökare om synpunkter kring en möjlig flytt av nudiststranden. Online-enkäten kommer att finnas tillgänlig fram till den 20 april, och staden kommer att ta svaren i beaktande när de överväger flytten.

Naturistförbundet beklagar stängningen

Finlands naturistförbunds ordförande Juha Jonsson är upprörd över stängningen av stranden.

Jonsson är övertygad om att förbundets medlemmar som besökt stranden har följt alla regler och uppfört sig väl.

Artikeln baserar sig på Pori sulkee Yyterin nakurannan – lapsiperheet järkyttyneet "lieveilmiöistä" skriven av Antti Laakso. Översättningen är gjort av Pontus Nyqvist och Carl Fahllund.

Läs också