Hoppa till huvudinnehåll

Krista Pärmäkoski skeptisk till svenska kravet på längre sträckor: "Inte upplevt det som kränkande"

Krista Pärmäkoski står i målområdet iklädd munskydd och gulblå jacka med skidglasögon på huvudet.
Krista Pärmäkoski är på plats i Ruka för avslutningen av finska cupen. Krista Pärmäkoski står i målområdet iklädd munskydd och gulblå jacka med skidglasögon på huvudet. Bild: Keijo Lehtimäki Krista Pärmäkoski

De ledande svenska skiddamerna vill i fortsättningen åka lika långt som herrarna. Men Krista Pärmäkoski tror inte på idén. "Johaug skulle vinna ännu klarare, på herrsidan är konkurrensen bredare", säger den finländska stjärnan till Ilta-Sanomat.

Det är i en intervju för Ilta-Sanomat som Krista Pärmäkoski ombeds ta ställning till de svenska åkarnas krav på nytänk när det gäller skidsträckorna, något som också Yle Sporten skrev om häromveckan.

– Det är jättekonstigt att killarna åker dubbelt så långt som oss. Det är nästan lite kränkande, sade Frida Karlsson då och fick medhåll av bland andra Linn Svahn.

– Det är en konservativ tradition att vi ska köra kortare än grabbarna, sade Svahn.

Men Finlands största damstjärna Krista Pärmäkoski ser ingen anledning till förändringar.

– Jag har inte upplevt det som kränkande. Om man gör förändringar skulle jag se det som klokare att förkorta sträckorna på herrsidan än att förlänga dem för oss, säger Pärmäkoski till Ilta-Sanomat i Ruka.

"Nöjd med sträckorna vi har"

Orsaken till Pärmäkoskis ståndpunkt är klar, toppen är smalare på damsidan och norska suveränen Therese Johaug är redan nu överlägsen.

– Om vi plötsligt skulle få tävlingar på 50 kilometer är det klart att Johaug skulle vinna ännu klarare än tidigare. På herrsidan är konkurrensen i täten så mycket bredare än hos oss. Om våra sträckor blev längre skulle skillnaderna bara växa, säger Pärmäkoski.

Inte heller vinterns blåvita succédam, veteranen Riitta-Liisa Roponen, ser någon anledning till förändring.

– Jag har varit nöjd med de sträckor vi har. Annat kan jag inte säga just nu, säger Roponen till IS i Ruka.

Skidsäsongen tar slut i helgen i och med de sista tävlingarna i finska cupen. Också under vinterns sista inhemska skiddag åker männen längre än kvinnorna. På programmet finns masstarter i fri stil och distanserna är 15 kilometer för damer och 20 kilometer för herrar.

Läs också