Hoppa till huvudinnehåll

Nu har över 600 civila dödats i Myanmar – ögonvittne beskriver fredagens blodbad med över 80 döda: "De samlade ihop alla kroppar och körde i väg"

Demonstranter har barrikerat sig bakom sandsäckar och skjuter med hemmalagade gevär.
Över 80 personer har dödats i staden Bago i Myanmar. En video på Facebook visar demonstranter som har barrikerat sig bakom sandsäckar och skjuter med hemgjorda gevär. Demonstranter har barrikerat sig bakom sandsäckar och skjuter med hemmalagade gevär. Bild: AFP / Lehtikuva Myanmar,statskuppen i Myanmar 2021,Bago

Över 80 personer har dödats i Myanmar under gårdagens protester i staden Bago nära landets största stad Rangoon.

Enligt vittnen använde militärjuntan gevärsgranater för att stoppa protester i Bago tidigt på fredagen.

Videomaterial visar demonstranter som gömmer sig bakom barrikader av sandsäckar med hemgjorda gevär. Explosioner hörs i bakgrunden.

En invånare i staden har berättat för nyhetsbyrån AFP att myndigheterna inte har låtit räddningsarbetare komma nära skadade och döda.

– De samlade ihop alla kroppar, lastade in dem i fordon och körde i väg, säger han.

En gata har målats med röd målfärg i protest mot militärkuppen.
Studenter har stänkt röd färg på gatorna i Rangoon, i protest mot militärkuppen. En gata har målats med röd målfärg i protest mot militärkuppen. Bild: AFP / Lehtikuva Myanmar,statskuppen i Myanmar 2021,Rangoon

Militärkontrollerade medier rapporterar om en död

Statliga medier i Myanmar skyller kaoset på "upprorsmakare" och rapporterar om en död demonstrant.

Gårdagens blodbad trappar upp den civila dödssiffran till 618 sedan militärkuppen genomfördes för två månader sedan. Enligt myndigheterna har 248 personer i militärjuntan dött sedan statskuppen.

Militärjuntan har stängt tillgång till internet och populära plattformar på sociala medier. Det här gör det svårt att verifiera antalet döda.

Det räckte till exempel ett helt dygn innan de dystra nyheterna från Bago nådde nyhetsbyråer.

Flera rebellgrupper har gett sitt stöd åt demonstranterna. Gruppernas attacker mot polis och militär har tilltagit de senaste veckorna. Det här är enligt FN:s skäl för oro att läget kan urarta i ett blodigt inbördeskrig.

I går rapporterades att 19 personer har blivit dömda till döden för mord på en person med koppling till en armékapten. Av dem har 17 dömts i sin frånvaro.

Källor: Reuters, AFP, AP

Läs också