Hoppa till huvudinnehåll

Coronarestriktioner minskar drogproblemen i fängelserna då besök inte tillåts

Helsingfors fängelse. I förgrunden gallerstaket, i bakgrunden fängelsebyggnaden.
Det är svårare att föra in droger då besöken i fängelserna begränsas. Helsingfors fängelse. I förgrunden gallerstaket, i bakgrunden fängelsebyggnaden. Bild: Ronnie Holmberg / Yle Helsingfors fängelse,fångar,fängelser

Finlands fängelser har avsevärt mindre problem med droger än vanligt. Det är en följd av coronarestriktioner, uppger fängelsedirektörer.

På grund av coronan har fängelserna minskat möjligheterna att besöka fångar. Dessutom har fångarnas permissioner till stor del lags på is.

Det har gjort det svårare att föra in droger i fängelserna, som vanligtvis är ett problem.

– Distributionskanalerna är stängda. Det rör sig mindre droger bland fångarna och det har gjort avdelningarna lugnare, säger chefen för fängelset i Åbo Juhani Järvi till STT.

Vid Helsingfors fängelse vittnar chefen Eeva Säisä om samma sak.

Brygger "kilju" istället

Säisä påpekar att det fortfarande görs försök att föra in droger – bland annat genom att slänga dem över fängelsemuren och i post till fångar.

Dessutom har fångar i stället för narkotika börjat ty sig till ett gammalt rusmedel. De har enligt Säisä nämligen börjat brygga mäsk, eller "kilju", som var vanligt i fängelserna förr i tiden.

Trots den minskade tillgången på droger har en stor del av fångarna fortsättningsvis rusmedelsproblem och coronarestriktioner har gjort det svårare för fängelserna att hantera dem.

Smittrisken gör till exempel att man inte kan hålla rehabiliteringsgrupper. Dessutom har man varit tvungen att slopa drogfria avdelningar, när utrymmena har behövts för att ordna med karantän och isolering.

Källa: STT

Läs också