Hoppa till huvudinnehåll

Norsk skidåkare knäckte Hans Mäenpääs världsrekord – på andra försöket: "Vill inte göra det på nytt"

Man skidar längs ett spår i en stor park.
Arkivbild. Man skidar längs ett spår i en stor park. Bild: Derrick Frilund / Yle längdskidåkning,vintersport,skidspår,Helsingfors centralpark,skidor,längdskidåkare

Efter fjolårets misslyckande gjorde Eirik Asdøl denna helg ett nytt försök på att skida längre under ett dygn än vad Hans Mäenpää – eller någon annan i världen – gjort. Norrmannen nådde sitt mål, hans 476 kilometer på ett dygn är ett ”inofficiellt världsrekord”.

Yle Sporten skrev i fjol om den okända norska skidåkaren Eirik Asdøl, som jagade Hans Mäenpääs världsrekord i 24-timmarsåkning på 472,007 kilometer.

Den gången fick norrmannen ge upp efter 376 kilometer, då han började tappa både synen och andan. Nu var det dags för revansch.

Asdøl åkte längs en slinga på ungefär fem kilometer på ett vattendrag i Asker. Han startade klockan 10 på lördagsmorgonen och ett dygn senare hade 28-åringen avklarat 476 kilometer – fyra kilometer mer än Jakobstadsbon Mäenpääs notering.

– Jag har stora blåsor på både händer och fötter, och är väldigt trött, berättar Asdøl för NRK efter den långa skidturen.

”Officiella rekordet kvar hos Mäenpää”

Nu menar Asdøl att han var alltför dåligt förberedd inför sitt försök i fjol. Det blev en morot för årets repris.

– Jag tycker att det fanns många saker som var dåligt planerade och ogenomtänkta den gången, så jag trodde på att det var möjligt att slå rekordet nu med lite mer planering.

– Jag har inte någon större lust att göra detta på nytt, för att uttrycka mig milt, men jag misstänker att någon oförskämd kommer att utmana rekordet.

Det officiella rekordet ser ändå ut att stanna i Mäenpääs namn. Finländarens rekord är noterat av Guinness, medan den norska skidexperten Petter Skinstad skriver på Twitter att Asdøls prestation inte är något officiellt rekord. Norrmannens distans baserar sig på åkarnas egna gps-mätningar.

Läs också