Hoppa till huvudinnehåll

Pionjären inom levertransplantationer Krister Höckerstedt: “Leverpatienter stigmatiseras som alkoholister, fast de flesta inte är det”

Krister Höckerstedt i studio.
Kirurgen Krister Höckerstedt är en pionjär inom levertransplantationer. När han började intressera sig för levern i början av sin karriär var det inte mycket man visste om det ömtåliga organet. Krister Höckerstedt i studio. Bild: Yle/Mikko Koski Krister Höckerstedt

Krister Höckerstedt var en av kirurgerna som var med när den första levertransplantationen gjordes i Norden 1982. Sedan dess har han och hans team räddat tusentals liv. Den ömtåliga och livsavgörande levern har spelat huvudrollen i hans yrkesliv.

– Man ska se till att man inte tappar den där levern, för den är väldigt hal, säger han och är snabb med att förtydliga att han aldrig har gjort det.

Levern är det organ som i stort avgör hur vi mår och om vi ska leva eller dö. Människan kan inte leva utan lever och därför kan leversjukdomar vara förödande.

Levertransplantationer i Finland i dag

  • Förra året utfördes 75 levertransplantationer i Finland. I medeltal utförs varje år fler än 60 levertransplantationer i Finland.
  • Fram tills i dag har nästan 1 500 dödssjuka människor fått en ny lever.
  • Cirka 60% av de transplanterade är vid liv längre än 20 år efter transplantationen.
  • De flesta vuxna har kunnat fortsätta sitt arbete och nästan alla barn går igen i skola efter att ha fått en ny lever.
  • Under en levertransplantation kan det gå åt ända upp till 30 liter blod.

Levern kan också ge upp väldigt plötsligt om man exempelvis råkar få i sig fel svamp. Därför är Höckerstedt väldigt försiktig när det kommer till middagsbjudningar där det bjuds på egenplockad svamp.

– Jag äter nog bara svamp hos sådana bekanta som jag vet kan svamp, säger han med ett skratt.

Han har nämligen sett hur den vita flugsvampen har kunnat förstöra levern på bara några dagar.

Alkohol är leverns fiende

Levern kan också förstöras över tid av bland annat vissa mediciner och örter.

– Människans lever tål mindre än man själv tror.

Att alkoholkonsumtionen i Finland i fjol var mindre än någonsin tidigare under 2000-talet är enligt Höckerstedt en glädjande nyhet, då alkoholen förgör många levrar.

– Visst kan man dricka alkohol men man ska veta att ta det i små mängder. Man ska inte börja tävla om vem som tål mest. Det är bara idioti, säger Höckerstedt.

Vem har rätt till en ny lever?

Den i dag pensionerade kirurgen hann under sina yrkesverksamma år vara med och transplantera nya levrar åt hundratals personer. Eftersom det finns begränsat med organ har han ibland blivit tvungen att tillsammans med kollegor noggrant väga patienternas behov mot varandra.

– För varje fall resonerar vi oss fram, både inom Finland men också tillsammans med våra nordiska grannar då vi byter levrar över gränserna. Det är den som mår sämst och har minst tid att vänta som får levern.

Man visste att om levern skadas stiger vissa värden, men man visste inte riktigt vad den gör.

Men hur resonerar man när det kommer till personer som själva har förstört sin lever med ihärdigt drickande över lång tid?

– I över tio års tid tyckte vi att det var fel, men en sen insåg vi att det fanns test man kunde göra.

Klarar man testet kan man alltså få en andra chans, berättar Höckerstedt.

– Om en alkoholist kommer till mig och säger att de har slutat dricka och nu kan de få en ny lever så kan man aldrig lita på det. Utan den människan måste visa att den kan vara utan att dricka, och det är ett hårt test för en alkoholist.

Den gula ansiktsfärgen som är typisk för leversjuka gör enligt Höckerstedt att många orättvist stigmatiseras som alkoholister, fast majoriteten av transplantationspatienterna lider av helt andra sjukdomar. De flesta har en medfödd leversjukdom.

Den första levertransplantationen

När Höckerstedt började intressera sig för levern i början av sin karriär fanns det inte mycket information om det sköra organet under revbenen.

– Man visste att om levern skadas stiger vissa värden, men man visste inte riktigt vad den gör.

Vid den tiden var det inte heller mycket man kunde göra för att lindra eller ännu mindre bota leversjukdomar.

– Då dog alla människor i leversjukdomars slutskede.

Krister Höckerstedt

Född 8 mars 1942 i Torneå. Gick skola i Torneå och Haparanda innan familjen flyttade tillbaka till Helsingfors 1954.

Familjen består av frun Ulla och två vuxna barn, Anna och Jon, samt två barnbarn.

Studerade medicin på Helsingfors universitets medicinska fakultet.

Den 11 december 1982 ledde han den första levertransplantationen i Norden.

Har under hela sin karriär jobbat på Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors. Började på avdelningen för allmän kirurgi och njurtransplantation. Blev 1998 överläkare för organ- och levertransplantationskliniken och var det fram tills 2010 när han gick i pension.

Den 11 december 1982 var Krister Höckerstedt tillsammans med sin förman Theodor Scheinin med om den första lyckade levertransplantationen i Norden.

Höll på med redskapsgymnastik och fram tills när han var 19 år var han tävlingsgymnast. Fortsatte idrotta även efter det och har sprungit nästan varannan dag under de senaste 60 åren.

Aktuell med: den finska översättningen av memoarboken Lever för liv, skriven i samarbete med medicinreportern Mardy Lindqvist.

Kuriosa: kan som 79-åring ännu stå på händerna, men medger att han inte längre vågar gå på händerna.

Det har snart gått 40 år sedan den första lyckade levertransplantationen gjordes i Norden. Trots att operationen lyckades avled patienten några månader senare.

– I början var det många som dog, inte bara i Finland utan på alla ställen. Det var hårt för alla och det fanns inga garantier för att någon annan behandlingsmetod skulle ha gett ett annat resultat. Att operera var enda chansen.

Andra gången man gjorde en levertransplantation i Finland gick det bättre och patienten som 1984 fick en ny lever, lever ännu i dag.

– Hon har finskt och nordisk rekord i att vara igång. Och hon är verkligt bra igång hela tiden. Hon ringer mig ibland, vart tionde år eller så.

Det är inte bara de första operationerna som har etsat sig fast i Höckerstedts minne efter alla dessa år.

– Jag kommer ihåg åtminstone de trehundra första patienterna som jag har transplanterat nya levrar åt. Både med namn och nummer.

Krister Höckerstedt gästar Daniel Olin i kväll klockan 20.00 på Yle Fem och på måndag 12.4 kan en längre version av intervjun höras på Yle Vega klockan 19.22. Intervjun finns också på Yle Arenan.

Se hela intervjun på Yle Arenan och hör Krister Höckerstedt berätta hur han för 40 år sedan övade sig på levertransplantationer med hundar och grisar: