Hoppa till huvudinnehåll

Sossarna öppnade kommunalvalskampanj – ordförande Sanna Marin är oroad över hatskriverier mot politiker

sanna marin
Sanna Marin är SDP:s ordförande. sanna marin Bild: Lehtikuva Sanna Marin

Socialdemokraterna strävar efter att bli största parti i kommunalvalet – trots att galluparna inte verkar särskilt lovande. SDP öppnade sin kommunalvalskampanj i dag.

SDP:s ordförande, statsminister Sanna Marin, uttryckte oro över hur nättrakasserier påverkar folks vilja att över huvud taget ställa upp i val. Osakliga debatter leder till minskat intresse för politik överlag, sade Marin.

– Vi har fått ta del av mycket allvarliga budskap från människor som säger att de inte vill bli kandidater eftersom de inte vill utsätta sig själva för aggressiva kontakter och aggressiva skriverier på sociala medier.

Så här får det inte vara, sa Marin. Folk ska våga ställa upp i val och vara med och påverka i politiken, sade hon.

– Vi måste få bort elaka trakasserier från nätet och de sociala medierna. Det handlar inte bara om SDP, utan många andra partier är i samma båt. Fenomenet berör demokratin som helhet.

Vill bli största parti

I sitt öppningstal hoppades Marin att Socialdemokraterna blir största partiet i landet i kommunalvalet. I den senaste tidens opinionsmätningar har SDP fått se sin ledande position försvinna. I Yles mätning den 1 april var SDP trea efter Sannfinländarna och Samlingspartiet.

Marin tror ändå på en seger.

– Det finns alla förutsättningar till en seger i kommunalvalet. Vi har bra kandidater och ett stabilt stöd i kommunerna.

Under valkampanjen satsar SDP på frågor som till exempel att förbättra närståendevården. Kriterierna för närståendevård bör förenhetligas i hela landet. Dessutom måste man se över stödet för närståendevården och dess resurser, säger partiet.

"Vårdreformen - vi filar fortfarande på balansen"

I partiets traditionella fästen - större städer i södra Finland - är man dessutom orolig för hur mycket regeringens social- och hälsovårdsreform kommer att kosta.

Reformen strävar efter att utjämna skillnader inom landet, men städerna befarar att det är de som får betala största delen av kakan.

SDP:s partisekreterare Antton Rönnholm säger i en intervju för Svenska Yle att man ännu filar på balansen.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm
Antton Rönnholm är partisekreterare för SDP SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm Bild: Pekka Tynell / Yle Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP),partisekreterare

- Det ska inte bli sämre för någon. Vi ska nog få helheten i skick ännu. Det ska jämnas ut i hela landet så att det finns service på eget språk i andra delar av Finland också, inte bara i de kraftigt växande städerna i till exempel Nyland.

Läs också