Hoppa till huvudinnehåll

Brasilianska virusvarianten slår hårt mot unga: Hälften av landets IVA-patienter är under 40 år

Potilaita ja henkilökuntaa sairaalassa
Sjukvården är hårt ansatt av alla covidpatienter. Potilaita ja henkilökuntaa sairaalassa Bild: Raphael Alves / EPA Brasilien,COVID-19,Manaus, Brasilien

Allt fler unga personer med covid-19 vårdas på sjukhusens intensivvårdsavdelningar i Brasilien, uppger nyhetsbyrån AFP. I mars månad var 52,2 procent av intensivvårdspatienterna yngre än 40 år.

– Patienterna som intensivvårdas nu är yngre och har inga tidigare sjukdomar, säger den brasilianska läkaren Ederlon Rezende till AFP.

Andelen IVA-patienter utan bakomliggande sjukdomar ökade med nästan en tredjedel till 30,3 procent under mars.

I mars hände en stor förändring gällande covid-19 i Brasilien. Antalet unga IVA-patienter steg drastiskt till över 11 000 personer, enligt landets intensivvårdsregister.

I början av pandemin utgjorde andelen personer på högst 39 år 14,6 procent av alla - siffran låg kring 45 procent mellan september 2020 och februari 2021.

Den brasilianska virusvarianten en av orsakerna

Rezende förklarar den ökade andelen unga respiratorpatienter med den brasilianska virusvarianten och det faktum att många personer i de äldsta åldersgrupperna redan vaccinerats.

Den brasilianska varianten P1 drabbar yngre personer hårdare än den vanliga virusvarianten, säger han.

- Tidigare var unga en befolkningsgrupp som brukade få en mindre allvarlig form av sjukdomen och som inte behövde intensivvård. Så ökningen för denna åldersgrupp är signifikant, säger Rezende.

Den brasilianska varianten kan också få personer, som redan haft covid-19 orsakat av det ursprungliga viruset, att insjukna på nytt. Forskarna säger också att yngre personer utsätter sig för virussmitta mer än äldre.

Sjukvården nära totalkollaps

Sjukvården är hårt ansatt i Brasilien med 212 miljoner invånare - läkare runt om i landet talar om katastrofläge och nära förestående vårdkollaps på grund av alla covidpatienter.

I mars avled officiellt över 66 500 personer i covid-19 i Brasilien, vilket är klart fler än någonsin tidigare under en månad sedan pandemin bröt ut.

Totalt har 351 000 personer avlidit på grund av viruset och landet har tredje mest fall totalt efter USA och Indien.

AFP, Reuters

Läs också