Hoppa till huvudinnehåll

Hangös nya viadukt ska få en väggmålning – tävling pågår till slutet av maj

en imaginär så kallad observationsbild av hur den nya viadukten i Hangö ska se ut, en lång vit bro.
Stödmuren bredvid Korsmansgatan 21 ska förskönas med en mural, en väggmålning. en imaginär så kallad observationsbild av hur den nya viadukten i Hangö ska se ut, en lång vit bro. Bild: Privat / Hangö stad Hangö,viadukt,nya viadukten i Hangö

Den nya viadukten i Hangö ska få en mural, det vill säga en väggmålning på viaduktens södra stödmur. En konsttävling har kört i gång och pågår till slutet av maj.

Hangö vill inte vara sämre än Karis. Där fick det nya resecentret två nya väggmålningar; en Kariskarta med fyndiga kombinationer av ortnamn och en lång parad med olika djur som vandrar längs muren.

Nu återstår att se vad som kommer att pryda viadukten i Hangö.

"Idén till att arrangera tävlingen kom då jag såg viaduktens observationsbild och muren ser ut som en blank canvas som saknar lite liv", säger kulturdirektör Jennika Friman i ett e-postmeddelande.

Direktören för tekniska och miljöverket Jukka Takala har diskuterat saken med entreprenören och Trafikledsverkets representanter och tillsammans har man beslutat att ordna en allmän konsttävling.

I tävlingen kan alla som är 18 år eller äldre delta. Det går också bra att delta som arbetspar eller arbetsgrupp.

Publiken får rösta på sin favorit

När tävlingstiden är över är det dags för en fyramannastark tävlingsjury att gå genom förslagen. Tävlingsjuryn väljer tre finalister och sedan får publiken välja sin favorit.

Det är ändå inte säkert att publikens, det vill säga allmänhetens, förslag vinner.

När vinnaren slutligen väljs har nämligen varje jurymedlem en röst och som den femte rösten fungerar publikomröstningens favorit.

Juryns medlemmar är Hangö stads kulturdirektör Jennika Friman, konstnär Sandra Kantanen, Pro Artibus verksamhetsledare Nina Toppila samt Trafikledsverkets distriktschef Erkki Mäkelä.

I bedömningen uppmärksammas förslagens konstnärliga kvalitet och hur väggmålningen kan förverkligas.

Anvisningar och tävlingsprogrammet finns på Hangö stads hemsida.

Förslagen ska vara inlämnade senast 31 maj.

Läs också