Hoppa till huvudinnehåll

Hans Mäenpää siktar redan på att ta tillbaka sitt världsrekord: ”Om handen är i skick så gör jag ett försök nästa vinter – eventuellt på Olympiastadion”

Hans Mäenpää tittar rakt in i kameran.
Hans Mäenpää. Hans Mäenpää tittar rakt in i kameran. Bild: Mikael Oivo / Yle längdskidåkning,hans mäenpää

Norrmannen Eirik Asdøl lyckades på veckoslutet slå Hans Mäenpääs rekord för längsta distans på skidor under ett dygn. Trots att noteringen inte är officiell så tänker Mäenpää slå norrmannens nya rekord. Det motiverar mig, säger han till Yle Sporten.

Hans Mäenpääs världsrekord hann bli tre år gammalt.

I april 2018 åkte Mäenpää 472,007 km på 24 timmar i Levi och krossade samtidigt det tidigare rekordet. På veckoslutet rapporterade NRK att norska Eirik Asdøl hade åkt 476 – fyra kilometer längre än Mäenpää.

Men officiellt är världsrekordet inte. Guinness har noterat Mäenpää som världsrekordinnehavare och för att få till ett officiellt resultat måste man bland annat ha kontrollmätt banan och dessutom livesänt hela loppet.

Det gjorde inte Asdøl.

– Men det spelar ingen roll. Han har åkt längre än mig oavsett om det är officiellt eller inte, säger Mäenpää då Yle Sporten ringer upp honom på måndagen och tillägger med ett skratt:

– Att det är mitt namn som står i Guinness-boken är inte något man skryter med. Nog är det tillräckligt med morot för mig för att göra ett nytt försök.

"Förstår inte varför man gör sig besväret utan att göra det officiellt"

Det var med andra ord ingen överraskning att Mäenpää blev av med sitt världsrekord. Sådana är till för att slås, säger han.

– Men att det var just Asdøl som lyckades göra det är kanske en liten överraskning. Men det är bra att han gjorde det, säger Mäenpää.

Asdøl försökte sig nämligen på rekordet redan i fjol – likaså inofficiellt. Den gången gick det åt pipan. Men efter att ha lärt sig av sina misstag lyckades han slå rekordet.

– Men jag förstår inte varför han gör sig besväret på att köra i 24 timmar utan att få det godkänt. Det är ju som att ... jag tänker nog se till att det blir ett officiellt världsrekord om jag ställer mig på skidor i ett dygn. Det är ändå att plåga sig, säger Mäenpää och skrattar igen.

Skadeläget enda orosmomentet

Mäenpää har redan planer för ett nytt försök. Han hade planerna klara redan för den här vintern. Tanken var att han i samband med ett skidevenemang på Olympiastadion skulle ha försökt slå sitt eget rekord.

Redan i samband med rekordslakten i Levi i april 2018 talade Mäenpää om att han borde ha klarat 480 kilometer.

Men sen kom coronaviruspandemin. Och dessutom skadade Mäenpää handen. Då Yle Sporten kollade läget med Mäenpää inför ett världsrekordförsök på stakmaskin i december berättade långdistansexperten att han skadat handen illa.

Efter att ha fallit under ett träningspass vred sig handleden och blodcirkulationen till handen rubbades. Därför blev det inte heller något världsrekord på stakmaskinen.

Hans Mäenpää kör ett skiergpass hemma i Jakobstad.
Hans Mäenpää tränar med stakmaskin. Hans Mäenpää kör ett skiergpass hemma i Jakobstad. Bild: Mikael Oivo / Yle skidåkare,hans mäenpää

– Skadeläget just nu tillåter mig inte att göra ett nytt världsrekordsförsök. Men jag har förhoppningar om att kunna göra det nästa vinter, säger Mäenpää och förklarar:

– Blodcirkulationen har blivit bättre och nu på våren har jag till och med kunnat åka lite. Konditionen är som den ska. Jag har kunnat löpa och träna med stakmaskinen.

Tidigare talade du om att prognosen var att handen inte skulle bli bättre på fyra-fem år, har det blivit bättre nu efter det?

– Ja, nå, säger Mäenpää och skrattar till lite uppgivet.

– Läkarna ger nog inte någon annan prognos än det. Men de talar om att det tar flera år tills handen är riktigt bra igen. Men jag behöver inte att den är så bra. Det räcker med att kunna åka med den. Och nu har jag redan kunnat stå på skidor, så det går framåt, fortsätter han.

Tar tillbaka världsrekordet på Olympiastadion?

Drömmen om att krossa världsrekordet redan nästa vinter lever alltså fortfarande. Och förutsatt att arrangörerna ger grönt ljus för det kommer försöket att gå av stapeln på Olympiastadion i Helsingfors.

– Jag har inte talat med dem sen hela evenemanget flyttades framåt, men då tyckte de åtminstone att det var okej för mig att flytta fram på mitt försök också. Så bara handen är i skick kan det mycket väl bli ett försök just där, säger Mäenpää.

Och förutsatt att handen är i skick finns det mycket som talar för att det faktiskt blir ett nytt världsrekord. Helt som Asdøl lärde sig Mäenpää mycket av sitt första försök.

Då Yle Sporten frågar honom om han kunde tänka sig att bjuda in Asdøl eller andra utmanare till evenemanget kommer han nämligen med ett blixtsnabbt svar:

– Nä, man ska bara ha andra där som hjälper till. Det hade Asdøl också, jag förstod att han hade fyra-fem åkare med sig som hjälpte honom hålla rätt fart. Det tänker jag också ha, säger Mäenpää och fortsätter:

– I Levi tävlade jag mot två andra åkare om samma rekord, och då blir det annorlunda. Man försöker knäcka varandra istället för att jobba tillsammans. Och det är ju inte direkt optimalt med tanke på att man ska åka i ett dygn.

– Då skidade jag ensam hela natten. Det är betydligt lättare att ha någon där som håller uppe farten.

I Levi hade Mäenpää stundvis hjälp av ingen annan än Iivo Niskanen. Det återstår att se om det blir ett till försök.

Läs också