Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Kulturarbetare är arga på exitplanerna – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Kvinna i brun page ser ut över en tom teatersalong.
Varför tillåts inte publik, fast smittrisken visat sig vara liten, frågan man sig i teatervärlden. Kvinna i brun page ser ut över en tom teatersalong. Bild: Yle/Johanna Ventus Wasa teater,Teater,teaterhus

God morgon! Här listar vi några nyheter som är bra att känna till den här dagen.

Kulturarbetare arga över att nedprioriteras

Inom kultur- och evenemangsbranschen råder besvikelse över regeringens exitplan. Kulturarbetare frågar sig varför restaurangerna får öppna bland de första, medan teatrar, rockklubbar och festivaler får vänta.

– Det är fel att konst- och kulturbranschen inte behandlas jämlikt när det gäller att öppna upp, säger man bland annat, och framhåller att inget tyder på att restauranger skulle vara säkrare än till exempel teatrar.

Kulturarbetarna upplever att prioriteringarna speglar en allmän uppfattning inom politiken om konstens betydelse.

Extra hårt år för de hemlösa

Under coronaepidemin har läget varit extra svårt för de bostadslösa i Finland. De har ännu svårare än tidigare att hitta nånstans att hålla hus när kommunala tjänster och byggnader under dagtid har stängts.

Det finns över 4000 bostadslösa i Finland. Vid de bostadslösas förening säger man att det har varit ett väldigt hårt år för dem.

Utslagen man på gata i Helsingfors
Varje kväll måste många fundera på om de ska ta sig till ett nödboende, till en kompis eller om de ska sova i en allmän toalett, säger man vid föreningen för de bostadslösa. Utslagen man på gata i Helsingfors Bild: Mikael Crawford/Yle Marginalisering,arbetslöshet,fattigdom,bostadslöshet

De som inkvarterar sig utomhus, i trappuppgångar eller i skyddshärbärgen har ökat i antal.

Distansundervisningen har stört gymnasisternas skolgång

Flera månader av distansundervisning vid gymnasierna i huvudstadsregionen har tärt på studiemotivationen och fler studerande har avbrutit kurser.

Antalet avbrutna kurser har nästan fördubblats på ett år. Den långa perioden hemma har lett till att studerande inte orkar, uppger man.

Skolelev i grön huvtröja sitter vid en dator.
Många gymnasiestuderande har haft svårt att hålla motivationen uppe under distansundervisningen. Skolelev i grön huvtröja sitter vid en dator. Bild: Petteri Juuti / Yle distansundervisning,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland

Den här veckan får en del av gymnasiestuderandena i huvudstadsregionen återvända till skolan. I över fyra månader har all undervisning skett på distans.

"Invecklad hybridundervisning" i Åbo

I Åbo hörs kritik mot den hybridundervisning som högklasserna nu över går till. Från och med i dag övergår årskurserna 7-9, gymnasierna, samt yrkeshögskolorna i Åbo till en blandning av när- och distansundervisning.

På S:t Olofsskolan kommer man att följa den modell som Åbo stad förespråkar, med en dag på distans åtföljd av två dagar närstudier för varje årskurs. Det ska alltså alltid finnas två årskurser som har närstudier i skolan samtidigt.

Den här modellen, anser rektor Christer Karlsson, är inte helt optimal.

- Det här är ett lite invecklat system, säger han.

Rysk konstnär tvingas kalla sig utländsk agent

I Ryssland gör lagstiftning det numera enkelt för myndigheterna att klassa medborgare som utländska agenter.

En av dem som har drabbats av det är konstnären och läraren Darja Apahontjitj i S:t Petersburg. Hon ses som agent eftersom hon dels är feminist, dels har fått betalt för konst från utlandet, från Finland.

Numera måste hon noga redovisa för sin verksamhet och varje gång hon publicerar något, måste hon uppge sig vara utländsk agent.

– Det är en sorglig utveckling som har skett oerhört snabbt, säger Darja Apahontjitj i vår intervju.

Väder

Till en början mest uppehåll och delvis klart, men i Österbotten tidvis snöfall eller blötsnö. På dagen förekommer regn i hela landet. Dagens högsta temperatur är 7 till 12 grader, i Österbotten och i norr lite kallare, i öster lite varmare.

Läs också