Hoppa till huvudinnehåll

THL: Vårdare har drabbats av corona i samma utsträckning som andra i arbetsför ålder

Två sjukskötare i skyddsutrustning.
År 2020 drabbades ungefär 2600 vårdare av coronaviruset, trots försiktighetsåtgärderna. Två sjukskötare i skyddsutrustning. Bild: Minna Rosvall / Yle intensivvårdsavdelningar,sjukskötare,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland

Hälsovårdspersonalen har drabbats av coronavirussmitta i ungefär samma utsträckning som andra i arbetsför ålder, uppger Institutet för hälsa och välfärd THL.

Hälsomyndigheten utgår från coronastatistiken för fjolåret. Den visar enligt institutet att andelen vårdare som har coronadrabbats ungefär motsvarar vårdarnas andel av alla i arbetsför ålder.

Siffrorna som THL lägger fram ser ut så här:

  • Bland de i arbetsför ålder fick cirka 30 400 coronavirussmitta.
  • Ca 2 600 av dem jobbar inom hälsovården och utgör 8,5 procent av alla smittade i åldersgruppen.
  • Överlag utgör vårdarna cirka 7,4 procent av alla i arbetsför ålder, enligt statistik från år 2019.

Institutets slutsats är alltså att vårdare har drabbats av coronaviruset i proportion till vårdarnas andel av befolkningen.

Av de ca 2 600 coronasmittade vårdarna under fjolåret behövde fem procent sjukhusvård och av dessa behövde 18 procent intensivvård. Enligt THL:s uppgifter har ingen vårdanställd dött till följd av covid-19.

Svårt för vårdare att undvika kontakter

Överläkare Tuula Hannila-Handelberg vid THL konstaterar att de som jobbar inom vården har svårt att undvika kontakter, precis som anställda i andra yrken där det är omöjligt att jobba på distans.

– Vårdare kan utsättas för coronaviruset såväl på vägen till sina jobb och i pausutrymmen på jobbet som vid möten med patienter, ifall hygienen inte fungerar, säger hon.

Enligt statistiken exponerades en tredjedel av de coronadrabbade vårdarna för viruset på arbetsplatsen och en annan tredjedel exponerades inom familjen eller i andra sammanhang på fritiden.

För den sista tredjedelen har smittkällan förblivit okänd.

Läs också