Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 13.4

Skylt som säger coronaprovtagning. I bakgrunden syns bilparkering. Snö på marken.
Skylt som säger coronaprovtagning. I bakgrunden syns bilparkering. Snö på marken. Bild: Yle/Roy Fogde coronavirus,Coronatestning,Vasa centralsjukhus,Vasa sjukvårdsdistrikt,Österbotten

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

60–64-åringar kan boka tid till vaccinering i Vasa

På tisdagen öppnade Vasa tidsbokningen till coronavaccinering för grundfriska personer i åldern 60–64 år. De här personerna erbjuds vaccin av tillverkarna Pfizer-Biontech eller Moderna.

Sedan i fredags vaccinerar Vasa också personer i åldern 16–69 år som hör till riskgrupp 2. Vilket vaccin som erbjuds beror på åldern hos den som vaccineras.

Många lediga vaccintider i Korsholm och Jakobstad

Korsholms kommun meddelade på tisdagen att det finns många lediga tider till coronavaccinering.

Personer i åldrarna 65–69 eller som hör till riskgrupp 1 eller 2 uppmanas boka en tid på nätet så fort som möjligt.

Också i Jakobstad meddelade staden att det finns gott om tider till vaccinering. Personer i riskgrupp 2 uppmanas ringa och boka tid.

Inga nya fall i Mellersta Österbotten

Mellersta Österbottens social- och hälsovårdssamkommun Soite rapporterade inga nya coronafall på tisdagen. Det senaste nya fallet konstaterades på måndagen.

Ingen vårdas för tillfället på sjukhus för covid-19 inom Soites område.

Rekommendationerna i Österbotten förlängs till den 30 april

Österbottens coronasamordningsgrupp beslöt på sitt möte på tisdagen att de nuvarande rekommendationerna om bland annat sammankomster och hobbyverksamhet förlängs till den 30 april.

Gruppen konstaterar att antalet nya fall är förhållandevis litet, men att det inte ännu är läge att avveckla rekommendationerna.

– Läget kan försämras om rekommendationerna avvecklas för snabbt. Det här har man upptäckt i många europeiska länder, säger Vasa centralsjukhus infektionsöverläkare Juha Salonen.

Två fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterade två nya fall av coronasmitta på tisdagen. Totalt uppgår antalet fall i distriktet till 2 361.

Incidensen per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna har sjunkit något och är nu 37.

Under måndagen togs 382 coronatester. Sammanlagt har man tagit 63 851 tester.

Fyra nya coronafall i Södra Österbotten

I Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt konstaterades fyra nya fall av coronasmitta på måndagen. Sammanlagt har man konstaterat 775 fall i distriktet.

Incidensen har sjunkit något från slutet på förra veckan och är nu 24,9. Fem personer vårdas för tillfället på avdelning för covid-19, en del av dem på sjukhus.

Under måndagen togs 319 nya coronatester. Totalt har man tagit 96 420 tester.

Artikeln uppdaterad 13.4.2021 klockan 10.46 med antalet patienter som vårdas på avdelning.

Läs också