Hoppa till huvudinnehåll

England vill starta en dynasti under sommarens EM – förbundskaptenen uppmanar spelarna att våga sikta högt: ”Finns en chans att skriva historia”

Gareth Southgate klär upp sig inför match.
Gareth Southgate. Gareth Southgate klär upp sig inför match. Bild: Peter Powell / EPA / All Over Press Gareth Southgate

Guld på hemmaplan 1966 och även 2021? Det ser åtminstone förbundskaptenen Gareth Southgate framför sig då han blickar mot EM. Vad är poängen med att spela om vi inte försöker vinna, säger han till Sky Sports.

England är ofta ett lag som det talas mycket om när ett fotbollsmästerskap börjar, men som sällan lever upp till förväntningarna. Den enda titeln som man kan stoltsera med är VM-guldet på hemmaplan 1966.

De senaste åren har det ändå varit positiva tongångar runt landslaget efter semifinalplatsen i VM 2018 och tredjeplatsen i Nations League 2019.

England ska också bygga vidare på de framgångarna. Inför sommarens EM vill förbundskaptenen Gareth Southgate att alla ska våga sikta högt.

– Vi har aldrig varit i en EM-final så det finns alltid en chans att skriva historia. Det är en utmaning för tränarstaben och framför allt spelarna. De ska inte känna sig tyngda av det.

– Vi ska vara ett lag som är med i slutskedet av mästerskap. Det gör de stora nationerna, och vi ser oss som som en stornation även om vår historia inte talar för det, säger Southgate till Sky Sports.

Ser en ljus framtid för England

Är man med i slutskedet av sommarens EM betyder det fler matcher på Wembley. England spelar sina tre gruppspelsmatcher i London, och även semifinalerna och finalen avgörs i den brittiska huvudstaden.

Och förbundskaptenen nöjer sig inte bara med en finalplats.

– Vi vill vinna. Vad är poängen med att spela om vi inte försöker vinna. Vi har en bra spelargrupp just nu och de kommande åren. Det betyder att England kommer att vara konkurrenskraftiga i många år, säger han.

Southgate är inte heller sen med att poängtera att framgång föder framgång.

– Om man vinner så vill man göra det igen, det är en oändlig cykel. Vi har fått mycket beröm men inte vunnit något än. Nu måste vi ta nästa steg, säger han.

Läs också