Hoppa till huvudinnehåll

Japan godkände plan för att dumpa behandlat kärnkraftsvatten i havet – Kina och Sydkorea skeptiska till beslutet

En skylt med varning för radioaktivitet i Japan.
Forskare hävdar att det dumpade radioaktiva vattnet i Stilla havet skulle spädas ut till den grad att varken människor eller djur skulle ta skada av det. En skylt med varning för radioaktivitet i Japan. Bild: European Pressphoto Agency EPA Fukushima-olyckan,Fukushima,kärnkraftverk

Den japanska regeringen har godkänt en plan för att släppa ut mer än en miljon ton behandlat vatten från kärnkraftverket i Fukushima i havet. Japans premiärminister Yoshihide Suga tillkännagav beslutet på tisdag.

Planen har väckt motstånd från lokala fiskesamhällen och även väckt reaktioner i Kina och Sydkorea. Bara några timmar efter tillkännagivandet kallade Kina beslutet mycket oansvarigt.

Också Sydkorea har uttryckt oro över utsläppens miljöpåverkan.

Japan å sin sida påstår att planen är säker eftersom vattnet vid kärnkraftverket har behandlats. Enligt landets regering har nästan alla radioaktiva ämnen tagits bort från vattnet och vattnet ska spädas ut.

Cirka 1,25 miljoner ton vatten har lagrats i tankrar vid kärnkraftverket, som förlamades efter en jordbävning, flodvåg och härdsmältor år 2011.

Internationella atomenergiorganet stöder planen

FN:s atomenergiorgan IAEA stöder Japans planer på att göra sig av med kärnkraftsvattnet. Enligt dem agerar man på liknande sätt på andra ställen i världen.

Forskare hävdar att det dumpade radioaktiva vattnet i Stilla havet skulle spädas ut till den grad att varken människor eller djur skulle ta skada av det.

Största delen av de radioaktiva isotoperna kan avlägsnas genom filtration. Endast det radioaktiva ämnet tritium förorsakar huvudbry eftersom det inte går att avlägsna från vattnet.

Tritium är radioaktivt, men är i små mängder inte farligt för människor.

Det gradvisa utsläppet av vattnet i havet kommer sannolikt att börja om cirka två år och enligt preliminära uppskattningar kommer det att pågå i cirka 30 år.

Källa: AFP, STT

Läs också