Hoppa till huvudinnehåll

Polischef och polis avgår efter dödskjutningen i Minnesota

En kvinna med mörkröd munkjacka står mot en kravallpolis under en protest i Brooklyn Center på söndagen.
Dödsskjutningen har ökat spänningarna i regionen och lett till protester med hundratals demonstranter. En kvinna med mörkröd munkjacka står mot en kravallpolis under en protest i Brooklyn Center på söndagen. Bild: STELLA Pictures / ddp Minnesota,USA

Polisen som sköt ihjäl den 20-åriga Daunte Wright i Minneapolis-förorten Brooklyn Center i söndags och polischefen i Brooklyn Center har båda sagt upp sig, meddelade borgmästaren Mike Elliott på tisdagen.

Meddelandet om uppsägningarna kom efter att stadsstyrelsen beslutat att stänga av polischefen Tim Gannon och polisen Kim Potter som sköt ihjäl mannen.

– Jag hoppas att det här lugnar ner samhället. Vi vill visa att vi tar det här på allvar, sa borgmästaren.

Wright sköts ihjäl på söndagen efter att han stoppades av polisen på grund av föråldrade registerplåtar.

Enligt polisen visade det sig att Wright var efterlyst, men när de försökte gripa honom satte han sig i bilen igen. Då drog polisen av misstag fram sin pistol i stället för sitt elchocksvapen, enligt polischefen Gannon.

Protester trots utegångsförbud

USA:s tidigare president Barack Obama efterlyste på tisdagen en transparent och komplett utredning av fallet, som nu lett till protester två nätter i rad i Brooklyn Center.

Hundratals demonstranter har fortsatt protestera trots att guvernören i Minnesota utlyste ett nattligt utegångsförbud i Minneapolis och i förorterna på måndagen.

Hundratals människor protesterar i Brooklyn Center efter att en polis skjutit en svart man av misstag.
Protesterna har fortsatt trots utegångsförbud. Hundratals människor protesterar i Brooklyn Center efter att en polis skjutit en svart man av misstag. Bild: STELLA Pictures / ddp demonstrationer,USA,Minnesota

Det är redan mycket spänt i regionen på grund av den pågående rättegången mot en av poliserna, Derek Chauvin, som åtalats för George Floyds död i maj i fjol.

Dödsskjutningen i söndags inträffade endast några mil bort från platsen där George Floyd dog i fjol.

Källor: AP, Reuters

Artikelns rubrik och inkastare ändrades klockan 22.50. Den tidigare rubrikversionen "Polisen som av misstag sköt ihjäl en svart man i Minnesota avgår" var otydlig eftersom det ännu inte är fastslaget huruvida polisen agerade av misstag eller inte. Enligt polischefen var dödsskjutningen ett misstag.

Läs också