Hoppa till huvudinnehåll

Tuffa läget börjar lätta för coronadrabbade Vancouver – snart ska säsongen återupptas: ”Förhoppningsvis är hela laget tillbaka”

Några Vancouver-spelare framför den egna målvakten.
Några Vancouver-spelare framför den egna målvakten. Bild: AFP / Lehtikuva NHL,ishockey,Vancouver Canucks

Coronadrabbade Vancouver Canucks har tagit sig igenom den svåraste tiden. Nu har en del spelare fått börja träna igen. Planen är att laget ska återuppta säsongen på veckoslutet.

Det har gått drygt två veckor sedan Vancouver Canucks bekräftade de första fallen av covid-19 och viruset spred sig sedan snabbt inom truppen. Totalt har 22 spelare och fyra tränare testat positivt medan lagets säsong stått stilla.

Nu börjar man ändå se ett ljus i slutet av tunneln. Den värsta tiden är över, klubben har fått tillstånd att öppna träningsarenan och tio spelare intog isen under det första passet.

– Vissa killar känner sig bra och är redo att köra igång, medan andra fortfarande inte är helt återställda. Nästa steg för dem är ändå att börja träna och komma i form, säger Vancouvers general manager Jim Benning på NHL:s webbplats.

Planen är nu att laget ska återuppta sin säsong med match mot Edmonton Oilers under natten till lördag finsk tid.

– Om spelare har några besvär under de kommande dagarna så hanterar vi det. Förhoppningsvis är hela laget tillbaka när vi spelar nästa match, säger Benning.

19 matcher på en månad

Vancouver kommer att ha ett tufft spelschema när säsongen återupptas. Ligan har bestämt att man inte kommer att använda sig av poängsnitt och det betyder att Vancouver ska spela 19 matcher på 31 dagar.

– Jag kan inte tala för alla men jag är väldigt ivrig att få spela. Det är bättre än att sitta i en lägenhet och vänta på besked om man får träna eller om man testat positivt, säger anfallaren Tanner Pearson som är en av få spelare i truppen som inte drabbats av covid-19.

– Vi har ett tufft schema men som jag ser det är det bra att vi börjar hemma. Förhoppningsvis känner sig killarna bättre och deras familjer mår bättre. När det sedan blir bortamatcher kan de känna sig lugna och fokusera på ishockeyn.

Inför slutspurten i grundserien ligger Vancouver på sjätte plats i den kanadensiska divisionen. Det skiljer tio poäng upp till fyran Montreal på sista slutspelsplats.

– Först och främst gäller det att alla känner sig friska och sen ska vi hoppas att vi kan fajtas om poäng. Vi lär få tillbaka några spelare från skadelistan så det borde hjälpa.

– Jag hoppas att vi kan vara konkurrenskraftiga under återstoden av säsongen och vinna ett flertal av våra matcher, säger Jim Benning.

Läs också