Hoppa till huvudinnehåll

USA väntas dra tillbaka sina trupper från Afghanistan före den 11 september

En amerikansk soldat syns på bilden. Bilden är en närbild så bara soldatens axem pch sidan av huvudet syns.
En amerikansk soldat utbildade afghanska soldater i Herat i Afghanistan i februari år 2019. Arkivbild. En amerikansk soldat syns på bilden. Bilden är en närbild så bara soldatens axem pch sidan av huvudet syns. Bild: Jalil Rezayee / EPA USA,Afghanistan

USA ska dra tillbaka sina resterande trupper från Afghanistan före den 11 september i år, rapporterar bland annat nyhetsbyråerna AFP och Reuters med hänvisning till tjänstemannakällor.

USA har 2 500 soldater i Afghanistan i nuläget. År 2011 var siffran kring 100 000.

Enligt en av tjänstemannakällorna som nyhetsbyrån AFP talat med ska USA ändå också i fortsättningen ha kvar trupper i Afghanistan som ska skydda diplomaterna i landet. Det är ändå oklart hur många soldater det handlar om.

Enligt Vita huset ska USA:s president Joe Biden uttala sig om beslutet att dra tillbaka trupperna från Afghanistan i morgon på onsdag.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin väntas också presentera beslutet för USA:s Nato-allierade i Bryssel på onsdag.

Trumpadministrationen förhandlade avtal med talibangerillan

Tidigare har tidsfristen för att dra tillbaka trupperna uppgetts vara den 1 maj. Det var USA:s tidigare president Donald Trump som förhandlade fram den tidtabellen med talibangerillan.

Enligt AFP:s källa handlar fördröjningen i tidtabellen om att USA vill dra sina trupper ur Afghanistan på ett säkert sätt och koordinera det hela med Nato.

USA:s president Joe Biden har redan tidigare sagt att det kan bli svårt att hålla tidsfristen. Talibanerna har tidigare i vår hotat att trappa upp sin fientlighet mot utländska trupper i landet om inte tidsfristen respekteras.

Den 11 september i år har det gått 20 år sedan terrorattackerna i USA.

Källor: AFP, AP, Reuters

Läs också