Hoppa till huvudinnehåll

Biden: "Det är dags att avsluta Amerikas längsta krig" – USA börjar kalla hem sina soldater från Afghanistan den 1 maj

USA:s president Joe Biden uppgav på onsdagskvällen att USA börjar dra bort soldater från Afghanistan den första maj och de sista styrkorna väntas lämna landet den 11 september, 20-årsdagen för terrordådet som skakade New York.

– Det är dags att avsluta Amerikas längsta krig. Det är dags för de amerikanska trupperna att komma hem, sa Biden i sitt tal.

Enligt presidenten kommer USA att lämna Afghanistan "ansvarsfullt, medvetet och säkert".

Nato: Nu gäller det för Afghanistan att bygga hållbar fred

När styrkorna kallas tillbaka sker det i samarbete med USA:s allierade som också har trupper i Afghanistan, sa han. Natos generalsekreteraren Jens Stoltenberg meddelade under onsdagskvällen att Nato kommer att börja kalla tillbaka styrkor från och med den första maj.

Afghanistan måste skapa ett tryggt land för sina medborgare när Nato drar tillbaka militära styrkor efter 20 år i landet, sa Stoltenberg.

"Det är inget lätt beslut och det innebär risker", tillade han.

– Nu måste det afghanska folket bygga hållbar fred, sa Stoltenberg.

Biden var noggrann med att poängtera att USA kommer att försvara sig ifall talibanerna attackerar dem eller deras allierade när trupperna dras tillbaka.

Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen uppgav tidigare för Yle Uutiset att de finska soldaterna kommer att lämna Afghanistan före hösten.

För tillfället finns det 2 500 amerikanska soldater i Afghanistan. Utöver dem finns det omkring 7 000 soldater från andra länder, de flesta från Natoländer.

Under Donald Trumps presidentperiod slöt USA och talibanerna ett fredsavtal och de enades om att talibanerna därefter skulle förhandla fram ett fredsavtal med den afghanska regeringen. Då hette det att de amerikanska trupperna skulle lämna landet senast i maj 2021.

"Allt mer oklart" varför USA är kvar i landet

President Biden sa att orsakerna till att amerikanska styrkor fortfarande befinner sig i Afghanistan, 20 år efter terrorattackerna, blivit "allt mer oklara".

Biden nämnde att han, sedan han besökte Afghanistan under sin tid som vice president i Obamaadministrationen, ansett att "bara afghanerna har rätt och ansvar att leda sitt land".

– Jag anser att vår närvaro i Afghanistan borde vara fokuserad på orsakerna till att vi i första hand åkte dit, för att säkerställa att Afghanistan inte är en bas varifrån attacker kan riktas mot vårt hemland igen.

– Jag sa, precis som många andra, att vi skulle följa Usama bin Laden till helvetets dörrar, om så krävdes. Det var exakt det vi gjorde, och vi fick fast honom, sa Biden.

Det är redan gått nästan ett decennium sedan USA dödade Usama bin Laden, men trupperna är fortfarande kvar i området, sa Biden.

Även om trupper nu börjar lämna Afghanistan så lovade presidenten att USA kommer att fortsätta stöda den afghanska regeringen och det humanitära arbetet som görs i landet.

Sotilaat kantavat Yhdysvaltain lipulla peitettyä arkkua.
Sotilaat kantavat Yhdysvaltain lipulla peitettyä arkkua. Bild: Scott Serio / EPA Afghanistan,USA,stupade

Biden uppgav också att USA kommer att fortsätta arbeta för att förhindra terrorism. I dag finns det säten för terrorgrupper på flera håll i världen.

– Snarare än att vi återgår till kriget mot talibanerna, måste vi fokusera på de utmaningar som ligger framför oss. Vi måste spåra och upplösa terroristnätverk som spridit sig betydligt längre än till Afghanistan sedan 9/11, sa Biden.

Presidenten lyfte också fram andra utmaningar som inte nödvändigtvis härrör till terrorism, till exempel pandemier.

Talat med president Bush om planerna

Joe Biden uppgav att han har informerat den tidigare president George W. Bush om beslutet att kalla hem trupperna. Bush var president i USA då 11-septemberattackerna inträffade och inledde kriget i Afghanistan.

– Även om vi har varit oeniga i flera politiska frågor under årens lopp så är vi helt eniga i vår respekt och vårt stöd för det mod och den integritet som kvinnor och män som tjänat den amerikanska militären har uppvisat, sa Biden.

Biden på Arlington Cemetery.
Joe Biden mindes sin son Beau Biden då han besökte Arlington Cemetery. Beau Biden var aktiv inom militären och som dog av en hjärntumör 2015. Biden på Arlington Cemetery. Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden,USA

Han besökte på onsdagen gravgården Arlington Cemetery där soldater som dödats i kriget i Afghanistan, är begravda.

Enligt nyhetsbyrån AFP har nästan 2 400 amerikanska soldater och tiotusentals afghaner dödats i konflikterna i Afghanistan.

Källor: Reuters, CNN, AFP, AP

Läs också