Hoppa till huvudinnehåll

Danmark slutar använda Astra Zenecas vaccin, Johnson&Johnson pausas i både Danmark och Sverige

Stor sal där folk väntar på stolar med stort avstånd mellan varandra.
Vaccineringen är bra igång också i Danmark. Stor sal där folk väntar på stolar med stort avstånd mellan varandra. Bild: EPA-EFE/All Over Press Danmark,Covid-19-vaccin

Danmark har pausat Astra Zeneca i över en månad och meddelar nu att vaccinet plockas bort ur programmet helt och hållet.

Danska Sundhedsstyrelsen och Lægemiddelstyrelsen meddelar i dag att landet slutar använda Astra Zenecas vaccin.

– Vi fortsätter utrullningen av vaccinplanen utan Astra Zeneca, säger Sundhedsstyrelsens chef Sören Broström på myndigheternas pressträff.

Tanja Erichsen, chef på Lægemiddelstyrelsen, understryker att det inte finns någon konflikt mellan Danmarks beslut och EMA:s slutsats. De danska myndigheterna är eniga med EMA om att vaccinet är säkert och effektivt, och att nyttan med vaccinet överväger risken.

Men det är upp till varje land att göra en egen värdering om vaccinet och Danmark väljer nu att plocka bort Astra Zeneca ur sitt vaccinationsprogram.

Danmark blir det första landet att stoppa vaccinet helt och hållet. Andra länder har begränsat vaccinet till äldre åldersgrupper.

Tanja Erichsen säger också att det inte går att peka ut just kvinnor under 60 som en särskild riskgrupp för vaccinet, utan att det på den punkten handlar mer om ofullständig data.

Beslutet handlar också om att myndigheterna vill att danskarna ska känna sig fullt trygga med läkemedelsstyrelsens beslut och kunna fortsätta ha en hög tilltro till myndigheterna.

150 000 danskar har fått en första dos Astra Zeneca och får nu en andra dos av något annat

Beslutet innebär att Danmarks vaccinmål försenas med tre veckor. Statsminister Mette Frederiksen har sagt att Danmark kan öppna upp helt först när alla som är över 50 är vaccinerade. Den gruppen beräknas nu ha erbjudits vaccin senast den sista veckan i juni.

De som har fått en första dos av Astra Zeneca kommer nu att få en andra dos av något annat märke.

Sundhedsstyrelsen pausade vaccineringarna med Astra Zeneca för en dryg månad sedan, den 11 mars, på grund av oron för blodproppar, låga nivåer av blodplättar och blödningar. Danmark känner till ett fall av en dansk kvinna som dött efter vaccinet.

595 danskar är färdigvaccinerade med Astra Zeneca och nästan 150 000 har fått sin första dos av det vaccinet, skriver DR.

Paus med Johnson & Johnson i både Danmark och Sverige

Om de amerikanska myndigheternas beslut att sätta Johnson & Johnsons vaccin på paus säger Tanja Erichsen att man följer med läget och riskutvärderingarna från amerikanska och europeiska myndigheter men inte fattar några fler beslut just nu. Danmark har fått doser men ännu inte inlett vaccineringen.

Det samma väljer Folkhälsomyndigheten i Sverige att göra: Sverige väntar med att inleda vaccinationerna med Johnson&Johnson, och inväntar resultatet från EMA:s säkerhetsutredning om vaccinet.

– Vi avvaktar nu EMA:s utredning och även information från USA, innan vi kan ta ställning till rekommendationerna i Sverige. Fram till dess är rekommendationen att inte använda vaccindoserna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell
i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten i dag.

Artikeln uppdaterad 17.15 med information om Johnson&Johnson.

Läs också

 • Den ryska landsbygden tror inte på Putins löfte om gratis gas

  I byn Torosjino eldar alla fortfarande med ved.

  Ryssland är en av världens största producenter av naturgas, en gas som landet exporterar med stor framgång. Men ute på den ryska landsbygden får många familjer fortfarande vänta – i regionen Pskov i västra Ryssland har inte ens hälften av hushållen tillgång till gas.

 • Kolumn: Grattis Lukko – silverlaget TPS är ändå FM-ligans nya maktfaktor

  Allt pekar på att det nästa år är omvända roller.

  Sällan har ett hockeymästerskap i Finland varit mer välförtjänt än Lukkos i år. Tränaren Pekka Virta och sportchefen Kalle Sahlstedt lyckades till sist ro hem guldet som Raumo väntat på i decennier. Nästa år kan det vara finalmotståndaren TPS som firar. Utanför isen pågår nämligen ett bygge som kan resultera i en ny dynasti.

 • MGP 2021: Här är finalisterna!

  Finalisterna har valts ut till höstens Melodi Grand Prix.

  Tio låtar är valda till årets Melodi Grand Prix. Artisterna har alla skrivit sina låtar själva. Därtill har tio dansare valts ut som ska fylla MGP-scenen tillsammans med artisterna i den direktsända tv-showen i oktober.