Hoppa till huvudinnehåll

Filip Lindberg är ett steg närmare NHL-drömmen – Minnesota Wild har noterat finlandssvenskens succésäsong: ”Det är spännande tider”

Filip Lindberg lyfter NCAA-bucklan.
Filip Lindberg var omutlig i Frozen Four-finalen. Filip Lindberg lyfter NCAA-bucklan. Bild: AFP / Lehtikuva Filip Lindberg

Niklas Bäckström, Fredrik Norrena och Kevin Lankinen. Det är mycket möjligt att Filip Lindberg så småningom adderas till listan över finlandssvenska NHL-målvakter. Efter Lindbergs succésäsong i den amerikanska universitetsserien har Minnesota Wild fått upp ögonen för målvaktstalangen som man draftade för två år sedan.

Den 22-årige Lindberg var i huvudroll då University of Massachusetts vann NCAA-titeln i ishockey i lördags. Han höll nollan då UMass besegrade St. Cloud State med 5–0 i finalen.

Efter tre ypperliga säsonger i universitetsserien står han inför ett tufft val. Ska han spela en säsong till i UMass och fullfölja sina studier eller jaga NHL-drömmen?

Minnesotas lagledning har full koll på vad han stått för i NCAA.

– Minnesota har varit kontakt med mig under hela året. De är trevliga och vi har talat och skickat meddelanden regelbundet, säger Lindberg till Yle Sporten.

Han sticker inte under stol med att NHL är hans stora mål.

– Det är orsaken till att jag kom hit. För att studera, spela ishockey och nå nästa nivå det vill säga spela professionellt. Jag siktar på de stora arenorna i NHL precis som alla andra i hockeyvärlden.

UMass med Filip Lindberg jublar över NCAA-titeln.
Jublet visste inga gränser efter segern i finalen. UMass med Filip Lindberg jublar över NCAA-titeln. Bild: AFP / Lehtikuva UMass Minutemen/Minutewomen,Filip Lindberg

Med NCAA-titeln och en imponerande statistik i bagaget från den gångna säsongen (räddningsprocent: 94,9 och insläppta mål per match: 1,24) så är han ett steg närmare att förverkliga sitt stora mål.

– Efter den här fina säsongen och insatserna i de stora matcherna så känns drömmen lite mer realistisk än vad den var i början av säsongen. Det är spännande tider, säger han.

Lysande comeback efter skada

Om Filip Lindberg avslutade säsongen urstarkt så var starten desto jobbigare. I och med coronaläget kom han aldrig hem till Finland så han har inte sett sin familj på mycket länge, vilket var påfrestande för psyket.

Dessutom skadade han sig under ett träningspass bara två matcher in på säsongen.

– Jag var borta i en månad. Det var tungt. Men rehabiliteringen löpte bra och då jag fick komma tillbaka på isen var det desto roligare att ansluta sig till laget igen. Efter skadan fick jag chansen och gjorde ett par bra matcher. Efter det hade jag hand om förstaspaden för resten av säsongen.

Andra tunga titeln

UMass Minutemen har traditionellt inte hört till kraftverken i den amerikanska universitetsishockeyn. Trenden vände då Greg Carvel tog över som huvudtränare hösten 2016. Fem år senare korades laget till NCAA-mästare för första gången i skolans historia.

– Då vi kom tillbaka till Amherst med buss så möttes vi av en massa människor som kom för att gratulera oss. Nästan alla på campus går nu klädda i supportertröjor. Folk kommer fram till mig för att gratulera och ställa frågor. Hela staden verkar ha tittat på finalen, säger Lindberg.

UMass med Filip Lindberg jublar över NCAA-titeln.
UMass Minutemen är NCAA-mästare 2020/21. UMass med Filip Lindberg jublar över NCAA-titeln. Bild: AFP / Lehtikuva Filip Lindberg

Segern i Frozen Four-turneringen är hans andra stora titel i karriären. För drygt två år sen var han Finlands andra målvakt då Juniorlejonen tog JVM-guld i Kanada.

– Jag uppskattar båda turneringarna lika mycket. JVM-guldet tog jag med mitt hemland och det var på ett sätt en större turnering. Å andra sidan kanske NCAA-titeln är finare då vi spelade hela året för att nå slutspelet och jag hade en större roll än än vad jag hade i JVM. Så kanske NCAA-titeln sist och slutligen känns lite större.

Familjebekanta Ramus Tirronen inspirerade

Filip Lindberg är inte den första finlandssvenska ishockeytalangen att föredra ishockey i den amerikanska universitetsserien i stället för att försöka slå igenom i den finländska ligan som ung spelare.

Toni Söderholm och Kasper Björkqvist har gått samma väg. Den största inspirationen var ändå den förre landslagsmålvakten, Lindbergs familjebekant, Rasmus Tirronen som spelade fyra säsonger i Merrimack College innan han återvände till Europa.

– Jag var ofta i kontakt med honom innan jag fattade mitt beslut att flytta hit. Det var slutligen ett ganska lätt val för jag har alltid uppskattat skolan och utbildning. Jag tycker att det är en viktig del av livet. Såklart satsar jag på ishockeyn men det finns ett liv efter det.

UMass med Filip Lindberg jublar över NCAA-titeln.
UMass med Filip Lindberg jublar över NCAA-titeln. Bild: AFP / Lehtikuva Filip Lindberg,UMass Minutemen/Minutewomen

Lindberg har sports management som huvudämne vid universitet och han hyllar upplägget.

– Det är välplanerat så det går bra att kombinera studierna med ishockeyn. Och jag tror att många i Finland inte inser hur bra ishockey man spelar här. Dessutom är inramningen häftig. Innan coronapandemin hade vi upp till 6 000 åskådare på matcherna.

Det blir avsevärt fler än så om NHL-drömmen går i uppfyllelse. Lindberg tar tillfället i akt och tackar alla dom som hjälpt honom att på vägen mot att nu knacka på världens bästa ishockeyligas portar.

– Min mamma, pappa och syster har gått igenom ganska mycket. De är den största orsaken till att jag nått så här långt. Av målvaktstränarna i Esbo har Matti Korhonen och Kalle Harjunpää hjälpt mig supermycket. Liksom TuTo:s sportchef Elmo Aittola.

Korta fakta om Filip Lindberg

Ålder: 22 år
Uppvuxen i: Gäddviken i Esbo
Skolor: Vindängens skola, Mattlidens högstadium och Haukilahden lukio (idrottslinjen)
Klubbar: Jäähonka, Blues, TuTo och UMass Minutemen
Förebild: Tuukka Rask
Favoritmat: Sushi
Favorit-tv-serie: Game of Thrones
Favoritbok: Alkemisten av Paulo Coelho
Favoritämne i skolan: Psykologi
Dold talan: Jag är bra på att fiska
Beskriv dig själv med tre ord: Humoristisk, lugn och spontan. Det här var den svåraste frågan jag någonsin fått.

Läs också