Hoppa till huvudinnehåll

Finland fortsätter använda Astra Zenecas coronavaccin på samma sätt som tidigare – Svenska Yle direktrapporterade från presskonferensen

För tillfället ges Astra Zenecas coronavaccin enbart till personer som fyllt 65 år i Finland. Det här på grund av att den sällsynta risken för blodproppar efter vaccineringen. Nu meddelar Institutet för hälsa och välfärd THL att man fortsätter på samma sätt, det vill säga att man inte vaccinerar yngre med Astra Zenecas vaccin.

THL höll en presskonferens om de nya åtgärderna. Du kan se direktsändningen i sin helhet överst i den här artikeln och läsa vår direktrapportering från presskonferensen längst ner i artikeln.

- Vi fortsätter vaccinera dem som har fyllt 65 år och äldre med Astra Zenecas vaccin. Bland dem har man inte upptäckt den sällsynta ökade risken för blodpropp efter vaccineringen. Risken att insjukna i allvarlig covid-19 är betydligt större bland äldre jämfört med yngre. Och risken att få en blodpropp då man insjuknar i covid-19 är betydande och den risken ökar med åldern, säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd THL i ett pressmeddelande.

Beslutet är i linje med den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR:s) rekommendation.

Väldigt sällsynt

I Europa har många länder rapporterat om fall av blodpropp efter att personer har fått Astra Zenecas vaccin. För varje miljon personer som vaccineras med Astra Zeneca-vaccinet så kan 6,5 personer drabbas av blodpropp.

Det framkommer av data som Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) informerade om nyligen, på basis av uppgifter från både EU och Storbritannien (totalt 222 fall hos 34 miljoner vaccinerade).

Att drabbas av blodpropp är alltså ytterst sällsynt. I Finland har myndigheterna registrerat tre fall av närmare 250 000 som har fått Astra Zenecas vaccin, uppger THL. Alla tre patienterna har varit under 65 år och symtomen har upptäckts två veckor efter att de har vaccinerats.

De som är 65 år eller äldre och har fått sin första vaccindos med Astra Zenecas vaccin kan också få den andra dosen av samma vaccin. Vad för vaccin yngre personer får som redan fått den första dosen med Astra Zenecas vaccin är fortfarande oklart och kommer att klarna inom de närmaste veckorna. Men redan nu kan andra vaccin ges som en andra dos åt under 65-åringar som ska få sin andra dos inom de närmaste veckorna.

Danmark slutar använda vaccinet

Danmark har pausat Astra Zeneca i över en månad och meddelar nu att vaccinet plockas bort ur programmet helt och hållet.

Tyskland och Frankrike har fattat beslut om att använda ett annat vaccin för den andra dosen. Orsaken är just risken för blodpropp som bedöms vara tillräckligt stor bland personer i arbetsför ålder.

De som nu kommer få ett annat vaccin som andra dos får antingen Pzifer eller Modernas vaccin. Modernas och Pfizers coronavaccin är så kallade rna-vaccin, medan Astra Zenecas vaccin är baserat på adenovirus.

Här kan du följa med direktrapporteringen från presskonferensen:

Läs också