Hoppa till huvudinnehåll

Här är sjukvårdaren Riitta – Christoffer Strandberg hjälper Sjundeå att hitta vårdpersonal

Christoffer Strandberg återuppstår som "Riitta" i Sjundeå. Sjuksköterska i turkos uniform.
"Riitta" vill att just Du sjukvårdare söker dig till Sjundeå. Hon deltar i kommunens charmoffensiv för att råda bot på vårdarbristen i kommunen. Christoffer Strandberg återuppstår som "Riitta" i Sjundeå. Sjuksköterska i turkos uniform. Bild: Yle/Anna Savonius Christoffer Strandberg,stå-upp-komiker,komiker,skådespelare,Sjundeå

Än en gång ger han en handräckning till sin hemkommun, Sjundeå. Christoffer Strandberg är dragplåstret som via sociala medier ska locka vårdpersonal till Sjundeå. Bristen på personal särskilt inom äldreomsorgen är stor i Sjundeå.


Det är kännspaka "Riitta" en driftig sjukvårdare, som sätter Sjundeå på kartan och försöker återspegla bilden av en attraktiv arbetsgivare inom vården.

– Jag blev uppringd av kommundirektören, som frågade om jag kunde hjälpa kommunen att locka vårdare genom att blanda humor med lite sakinnehåll också, berättar Strandberg.

Där föddes tanken om att spela olika karaktärer, som han brukar göra. Huvudidén är att visa Sjundeå från en rolig, lite annorlunda, attraktiv sida.

Alla kommuner i Västnyland är i samma båt. Det är ont om vårdpersonal, särskilt inom äldreomsorgen. Hur mycket får det kosta?

En gemensam morot finns, de så kallade tipspengarna, då ett tips leder till en rekrytering. Men bostadsförmån, flexibel arbetstid är också något man överväger för att uppmuntra vårdare att "ta steget ut till Västnyland".

I rutan nedanför hittar du detaljer om läget i vården i Västnyland.

Rekrytering av vårdare i Västnyland

Ingå

 • Ingå lockar vårdpersonal med den lokala arbetskulturen, som till exempel går ut på att kommunen skapar en känsla av att alla hör till arbetsgemenskapen och omfattande företagshälsovård. Ingå kommun belönar också den som ger tips som leder till rekrytering.
 • Arbetstagarna kan få 250 euro i belöning om tipset leder till fast anställning i minst sex månader. Det här gäller inte förmän. Fem belöningar betalades ut 2020 och i år har kommunen redan betalat ut fyra stycken.
 • Kommunen uppmanar också till fortbildning och har många som studerar till närvårdare och sjukskötare.
 • Det är inte just nu svårt att få vårdare till Ingå kommun. I framtiden måste Ingå rekrytera mera personal eftersom kommunen satsar på att utveckla äldreomsorgen.

Lojo

 • Lojo stad har en egen rekryteringsgrupp som sköter om att annonser om lediga jobb syns på bland annat sociala medier, stadens webbplats och arbets- och näringsbyrån. De som vill jobba inom vården i Lojo kan också själva ta kontakt med rekryteringsgruppen.
 • Lojo stad har hela tiden behov av närvårdare och sjukskötare. Staden har fått nya vårdare med de rekryteringsmetoder som används i dag, men det är en utmaning att få arbetstagare till hemvården. Lojo stad tror att det är de omfattande vårdkunskaper som behövs och en förmåga att fatta självständiga beslut som gör att rekryteringen inom hemvården blir svårare.
 • Det försöker staden lösa bland annat genom att erbjuda dem som vikarierar inom hemvården en extra ersättning eftersom det är svårt att hitta vikarier i synnerhet på sommaren.
 • Lojo stad försöker också locka vårdare genom att vara flexibel med arbetstiderna inom alla vårdenheter. Personalens önskemål om arbetsturer och -tider tas i beaktande så långt som möjligt. Staden erbjuder sina arbetstagare utbildning och personalen uppmanas också att byta arbetsplatser inom enheterna så att man kan utvecklas inom sitt yrke utan att byta arbetsgivare.
 • Det är utmanande att rekrytera vårdpersonal i Västnyland. Lojo har ändå den fördelen att det finns vårdutbildning på den egna orten: det utbildas närvårdare vid yrkesutbildaren Luksia och sjukskötare vid yrkeshögskolan Laurea.
 • Samarbetet med skolorna är viktigt för rekryteringsgruppen. Lojo stad erbjuder de studerande läroavtal och praktik, och det leder ofta till att de studerande fortsätter att jobba i Lojo.

Hangö

 • Hangö stad har inte haft rekryteringskampanjer, däremot har staden funderat på utmaningarna med att hitta vårdpersonal. Hemvårdens personal har diskuterat med huvudförtroendemännen om hur rekryteringsannonserna ska se ut och var de ska publiceras. För det mesta är det få personer, eller till och med ingen alls, som söker de lediga jobben i Hangö.
 • Hangö stad har inga speciella förmåner för att locka vårdpersonal. I Hangö upplever man i alla fall att det finns ett behov av att utforma en åtgärdsplan för att stöda rekryteringen av vårdpersonal.
 • Det är speciellt inför semesterperioden som Hangö har ett stort behov av närvårdare och sjukskötare inom servicen för äldre. Det behövs också sjukskötare till hälsocentralens bäddavdelning. Staden har dessutom stora utmaningar med att rekrytera närvårdare, sjukskötare, psykolog, socialarbetare och tandläkare. Det har blivit betydligt svårare med åren att rekrytera personal, uppger Hangö stad.
Kul att jobba med Sjundeåborna!― Christoffer Strandberg
Christoffer Strandberg återuppstår som "Riitta" i Sjundeå. Sjuksköterska i turkos uniform.
"Riitta" har just nu en mobilpaus ute i solen, under inspelningarna, som resulterar i fyra videosnuttar för främst sociala medier. Christoffer Strandberg återuppstår som "Riitta" i Sjundeå. Sjuksköterska i turkos uniform. Bild: Yle/Anna Savonius Christoffer Strandberg,skådespelare,Sjundeå

– Jag uppskattar mycket att många invånare i Sjundeå, bland dem hemvårdare, är med i videorna på ett hörn, här är många andra med förutom jag, skrattar Strandberg. Det skapar en extra känsla för det här projektet.

Inget lätt jobb att rekrytera vårdare mitt under en pandemi

Han medger att vårdarna i dag är svårflörtade.

– De är det av en god orsak, jobbet är jättetungt och det har tillspetsats under det gångna året. Jag hoppas vi kan visa att det går att bo här. Sjundeå kan erbjuda en livskvalitet åt dem som flyttar hit.

Projektets ansikte är "Riitta" som har en stark vision om hur man gör en rekryteringsvideo. Hon möter motstånd men hon är en driven vårdare.

I jobbet möter hon läkaren Bengt och så finns en kommundirektör med i bilden. Helena heter hon. Den fjärde deltagaren är influensern Basse från Helsingfors.

– Kommundirektören tror att Basse räddar rekryteringsprojektet, avslöjar Strandberg lite hemlighetsfullt ändå. Det är en salig blandning av olika åldrar, olika kön och yrken.

Budskapet är enkelt – välkommen!

– Vi vill med satsningen visa att här i Sjundeå kan man utöva sitt yrke, eller kall om man så vill, i en trygg och givande arbetsmiljö och med fina kolleger.

Strandberg har själv flyttat tillbaka till sin hemkommun Sjundeå för tre år sedan. Han säger att det går bra att bo här och komma in till Helsingfors eller tvärtom.

– Resan är längre i huvudet än vad den är i verkligheten, säger han. Sjundeå är på bra avstånd från "världen".

Det att kommunen nu tar till nya knep – en rekryteringsvideo via sociala medier – är inte på grund av en kris, säger han vidare. Projektet visar bara hur viktigt det är att nå ut.

Strandberg tycker också att det är viktigt att föra fram livet utanför de stora städerna, särskilt just nu.

I vår kommer resultatet sedan att synas i sociala medier.

Glada över att Christoffer ville ställa upp― Cathrinne Wetterstrand, grundtrygghetsdirektör i Sjundeå
Bäddavdelningsskötare Cathrinne Wetterstrand i Sjundeå
Cathrinne Wetterstrand hoppas att rekryteringen via kampanjen på sociala medier ger önskat resultat. Vi behöver fler vårdare inom äldrevården, säger hon. Bäddavdelningsskötare Cathrinne Wetterstrand i Sjundeå Bild: YLE/Malin Lindholm Sjundeå,sjundeå bäddavdelning

I Sjundeå gläder sig kommunledningen över att projektet nu har kört igång.

– Det är fint att Christoffer tände på idén. Vi har haft otaliga kampanjer och försök att rekrytera personal. Läget är svårt, särskilt inom äldreomsorgen, säger Wetterstrand.

Bristen speciellt på sjukskötare är stor. Hon berättar att behovet av vikarier är påtagligt inför sommarens semestrar.

Tidigare kampanjer har resulterat i inhoppare men det är svårt att locka fastanställd vårdpersonal till kommunen.

Sjundeå har försökt både med högre lön och nu med tipspengar åt tipsare, som leder till lyckade rekryteringar. Man har också ingått ett avtal med Lojo stad för att få inhoppare på kort varsel.

Gott samarbete med läkarna möjligt lockbete

Wetterstrand berättar vidare att man i en liten kommun som Sjundeå, med dryga sextusen invånare försöker locka med ett gott samarbete i vården läkare och vårdpersonal emellan.

– Samarbetet fungerar bra, vi har en geriatriker på plats i äldreomsorgen flera dagar i veckan. Det inger trygghet, säger hon.

Sjundeå är en lugn plats att arbeta på, kommunen är inte någon stressig akutmottagning. Arbetstiderna går också att påverka som vårdanställd.

– Behovet inom äldreomsorgen, också på bäddavdelningen är stort.

Inte fria händer men nog humor och samarbete

Den aktuella rekryteringskampanjen med fyra videosnuttar på sociala medier har krävt mycket samarbete.

Produktionsteamet leds av ett produktionsbolag.

Parterna har inte fått fria händer utan det har funnits olika önskemål, i samarbete med Christoffer Strandberg. Manuset har gjorts upp tillsammans.

– Visst upplever vi att vi tar en risk, vi vill att videorna ska vara roliga och annorlunda, säger Wetterstrand.

Föräldrarna fick coronavaccin nyligen

Själv har Christoffer Strandberg inte behövt anlita vården i Sjundeå, tillsvidare, tillägger han.

– Mina föräldrar fick nyligen coronavaccinet och det gick fint. Annars har vi, peppar - peppar - inte behövt så mycket vårdtjänster.

Sommarteater i Seinäjoki för Strandberg – med Åteatern i kärt minne

Strandbergs sommarplaner omfattar sommarteater för första gången sedan teaterhögskolan. Föreställningen är Shakespeareinspirerad.

Pjäsen sätts upp i Seinäjoki – förutsatt att epidemiläget tillåter. Det är fråga om en musikalkomedi, Something rotten heter den.

Coronaläget i Seinäjoki verkar vara bra så Strandberg är hoppfull. Sommarteater känns också rätt just nu.

– Mina första teaterupplevelser fick jag faktiskt just på en sommarteater, här i Sjundeå. Åteatern, där jag medverkade i åtta somrar.

Artikeln uppdaterad med morgonnyheten ur Yle Vega 16.4.21. kl. 8.27/AS

Läs också