Hoppa till huvudinnehåll

Vad kan regeringen göra åt coronaläget nu? Vaccintrubbel och gradvis öppning tema i förhandlingar

Regeringen har återupptagit förhandlingarna om coronavirusläget och behovet av nya åtgärder. Avsikten uppges vara att nu öppna Finland, men det sker endast gradvis. På onsdagen redovisades 400 nya smittfall i Finland.

Antalet smittade har gått ner från de senaste veckornas toppsiffror, men flera restriktioner behövs ännu.

Restaurangerna hålls stängda på många håll fram till söndag, och det verkar finnas intresse för bara en delvis öppning. Stängda restauranger har gett ett sänkt antal smittade, sa arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) när hon anlände till Ständerhuset.

Undervisningsminister Jussi Saramo (VF) oroade sig över att öppningen av Finland går för snabbt. Det riskerar störa öppningen av skola och hobbymöjligheter för barn och unga.

Regeringen kan glädjas över att mer än 21 procent av finländarna nu är vaccinerade med åtminstone den första dosen av coronavaccin.

Vaccinproblem och långtidsbudget

På Ständerhusets trappor ville man höra ministrarna om vaccineringsordningen. Bland annat handlar det om att ge mer vaccin till de områden i Finland där coronaläget är värst, i huvudstadsregionen och Åbotrakten.

Vid ankomsten till Ständerhuset var flera ministrar också oroade över tillgången på vaccin. Det verkar finnas tvivel om kvaliteten både hos AstraZeneca och Johnson&Johnson.

Omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) sa att vaccinproblemen nu är ett bakslag. Det skulle vara viktigt med framsteg före sommaren. Men vi har inte råd att pruta på kvaliteten, tillade Kiuru.

Hennes ministerium har nu utarbetat förslag om vaccineringsordningen, efter en remissomgång. Men minister Kiuru ville inte föregå besluten i statsrådet.

Enligt kulturminister Annika Saarikko (C) finns vaccinfrågan inte på dagens föredragningslista. Däremot finns exitstrategin på listan, och nästa veckas budgetförhandlingar, som Centern har prioriterat. Bland annat de hundratals miljonerna förminskade vinstmedel från Veikkaus måste diskuteras.

Saarikko hade rikligt med tid för pressen, trots att hon anlände femton minuter försenad till regeringsmötet.

Vem får först?

Frågan om punktinsatser återstår bland de yrkesgrupper som inte kan undvika fysisk kontakt, förutom vårdpersonalen också till exempel lärare, poliser och olika servicebranscher.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) kom in på frågan när hon i riksdagen redovisade för coronaläget i landets fängelser, med ett sjuttiotal insjuknade i år.

Läget är speciellt svårt i Helsingfors, uppgav justitieministern. Hon gav inte detaljer om hur många som är väktare och hur många fångar, men den här veckan ska alla covid-testas. Det kommer förmodligen att ge ett tillfälligt ökat antal redovisade smittfall i fängelserna.

Däremot ville minister Henriksson inte uttala sig i riksdagen om någon ändring i vaccineringsordningen, så att till exempel fängelsernas väktare skulle prioriteras i vaccineringskön.

Det får landets hälsovårdsmyndigheter avgöra, sa hon.

Flera ministrar gick förbi journalisterna utan att svara på några frågor. Statsminister Sanna Marin (SDP) syntes inte alls till på trappan.

Läs också