Hoppa till huvudinnehåll

Anbudstävlingen för silotomten inleds – vinnaren ska först riva silorna

Betongsilor vid stadsstrand.
Silorna vid Inre hamnen i Vasa. Betongsilor vid stadsstrand. Bild: YLE/Rolf Granqvist Vasa,silon

Processen kring de gamla betongsilorna vid Museistranden i Vasa tar ett steg framåt nu då Vasa officiellt öppnar anbudstävlingen för tomten. Den som ger det vinnande anbudet ska riva silorna och ordna en arkitekttävling för tomten.

Långdansen kring silorna vid Museistranden i Vasa går in i nästa fas nu då anbudstävlingen för silotomten inleds.

Fram till slutet av maj månad kan intresserade lämna in skriftliga köpeanbud till Vasa stad. Den som vinner anbudstävlan ska riva silorna och ordna en arkitekttävling för tomten. Därefter kan ett nybygge resa sig på tomten.

Detaljplanen medger ett nybygge på 5500 kvadratmeter. Merparten av ytan ska vara bostäder, men första våningen är reserverat för affärslokaler.

Betongsilorna på tomten är byggda i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. De är byggda som spannmålssilon till dåvarande Vasa Ångkvarn som verkade i byggnaden som idag är känd som Academill. Silorna har stått tomma sedan verksamheten vid Kvarnen upphörde i slutet av 1980-talet. Idag är silorna i mycket dåligt skick.

Rivningen av silorna beräknades för fem år sedan kosta ca en miljon euro.

Läs också