Hoppa till huvudinnehåll

Bygg bon i betong åt hussvalorna och bli granne med sommarens flitigaste myggjägare

En fågelholk för hussvalor byggd av betong och rödmåladfanér. Fågelholken är uppspikad på en röd yttervägg av stock under takskägget.
Hyresgäster sökes, gärna ett trivsamt par hussvalor med familjeplaner. En fågelholk för hussvalor byggd av betong och rödmåladfanér. Fågelholken är uppspikad på en röd yttervägg av stock under takskägget. Bild: Carina Ahlskog / Yle fågelholkar,fågelbon,rede,Hussvala,svalor,svalholk

Att bygga fågelholkar är ett roligt pyssel att göra på våren i väntan på flyttfåglarna. Hussvalor trivs i bon av betong och man kan bygga dem själv med ganska enkla medel.

Här berättar biologen Niclas Fritzén hur man bygger svalbon.

En man med brunt hår och glasögon, klädd i grön jacka och en blond kvinna med persikofärgad mössa och mörk jacka står och håller varsin betongform för att gjuta svalbon.
Niclas Fritzén och Elin Skagersten-Ström är klara med gjutformarna till svalbona. En man med brunt hår och glasögon, klädd i grön jacka och en blond kvinna med persikofärgad mössa och mörk jacka står och håller varsin betongform för att gjuta svalbon. Bild: Carina Ahlskog / Yle Elin Skagersten-Ström,fågelholkar,fågelbon,rede,Hussvala,svalor,svalholk

Hussvalorna har blivit färre i vår natur i takt med att landskapet har förändrats. Det är antagligen inte brist på boplatser som orsakat minskningen men det kan ändå vara trevligt att bygga ett eller ett par bon åt hussvalan.

På områden där det inte finns bra lera för hussvalan att bygga bo själv kan det vara en fördel med bon av betong.

– På vissa ställen finns det inte lera som duger till svalbon. Då kan det hända att boet rasar ner innan äggen kläckts. Då är det bra med betongbon, säger Niclas Fritzén.

De svalbon han har satt upp på Valsörarna i Korsholms skärgård brukar svalorna snabbt flytta in i och nu kan han följa med hur hussvalorna lever och trivs där från år till år.

Till svalboet använder Fritzén träbetong, eftersom det gör boet lättare och så andas materialet lite och gör att det inte blir för fuktigt inne i boet.

Du behöver:

 • skivor av vattenfast faner 30x14 cm och 30x11 cm
 • fanerskivor 7 mm, 30x14 cm och 30x11 cm, en av varje storlek till en fågelholk
 • småspik
 • cement för träbetong (eller annan snabbhärdande cement)
 • fint hyvelspån
 • mörkt färgpigment som kimrök eller sot
 • vatten
 • lim- och tätningsmassa, grå
 • plastpåse
 • matolja
 • handskar
 • munskydd
 • bunke och sked

Gör så här:

 1. Börja med gjutformen till svalboet. Såga till skivorna av vattenfast faner till rätt storlek. Spika ihop fanerskivorna i en 90-graders vinkel med långsidorna mot varandra.
 2. Två skivor i vattenfast faner som spikats ihop till en vinkel. En hand ritar ut markeringar på skivan med en blyertspenna.
  Två skivor i vattenfast faner som spikats ihop till en vinkel. En hand ritar ut markeringar på skivan med en blyertspenna. Bild: Carina Ahlskog / Yle blyertspennor,faner,Faner,vattenfast fanér
 3. Rita ut stödlinjer för formen med blyerts på fanerskivorna. Formen ska vara 15-16 cm bred, 9 cm djup och 8 cm hög.
 4. Olja in fanerskivorna med lite matolja.
 5. Blanda 5 dl cement med hyvelspån i en skål. Testa dig fram med mängden, hyvelspån kan vara olika luftiga så det är svårt att ge ett exakt mått.
 6. Rör ner vatten enligt anvisningarna på cementförpackningen och blanda väl till en lagom grötig konsistens.
 7. En hand med engångshandske håller i en sked och formar en igloo-formad form av betong på en vinkel av vattenfast faner för att använda till en svalholk av träbetong.
  En hand med engångshandske håller i en sked och formar en igloo-formad form av betong på en vinkel av vattenfast faner för att använda till en svalholk av träbetong. Bild: Carina Ahlskog / Yle betong,Gjutform,fågelholkar,Hussvala
 8. Lägg träbetongen på fanerskivorna och forma till en igloo- liknande form.
 9. Låt gjutformen härda i några timmar.
 10. En gjutform av betong som ser ut som en liten igloo som är formad på en vinkel av vattenfast fanér.
  En gjutform av betong som ser ut som en liten igloo som är formad på en vinkel av vattenfast fanér. Bild: Carina Ahlskog / Yle betong,fågelholkar,Hussvala,Gjutform,svalholk
 11. Lossa försiktigt gjutformen från fanerskivorna och plasta in den med en tunn fryspåse eller med hållbar plastfilm.
 12. Lägg tillbaka gjutformen och sätt olja på plasten och lite ny olja på fanerskivorna.
 13. En hand med engångshandske på håller i en sked och rör om i en rostfri skål med cement och hyvelspån.
  En hand med engångshandske på håller i en sked och rör om i en rostfri skål med cement och hyvelspån. Bild: Carina Ahlskog / Yle cement,cement,betong,hyvelspån
 14. Blanda 5 dl cement med några matskedar pigment eller sot, för att få en mörkare färg på betongen. Blanda ner hyvelspån med den färgade cementen. Tillsätt vatten och blanda väl till en grötig konsistens.
 15. Lägg ett ca 2 cm tjockt lager av träbetongen på gjutformen. Försök se till så att det inte blir några vassa kanter vid ingången.
 16. Låt betongen torka, gärna till nästa dag.
 17. Ta loss svalboet från gjutformen. Spara gjutformen om du vill bygga fler svalbon.
 18. Spika ihop de vanliga fanerskivorna till en 90-graders vinkel med långsidorna mot varandra.
 19. En fågelholk för hussvalor byggd av betong och fanér.
  En fågelholk för hussvalor byggd av betong och fanér. Bild: Carina Ahlskog / Yle fågelholkar,fågelbon,rede,svalor,Hussvala,svalholk
 20. Limma fast boet med lim- och tätningsmassa i vinkeln av fanerskivorna. Låt limmet härda.
 21. Om du vill kan du måla boet i en färg som går ihop med fasaden där du vill spika upp ditt svalbo. Måla bara på utsidan av boet.
 22. En fågelholk för hussvalor byggd av betong och rödmåladfanér.
  En fågelholk för hussvalor byggd av betong och rödmåladfanér. Bild: Carina Ahlskog / Yle fågelholkar,fågelbon,rede,svalor,Hussvala,svalbo
 23. Spika upp svalboet under takskägget i skydd för regn, gärna på en södervägg. I Österbotten anländer hussvalorna vanligen i slutet av april.
En fågelholk för hussvalor byggd av betong och rödmåladfanér. Fågelholken är uppspikad på en röd yttervägg av stock under takskägget.
En fågelholk för hussvalor byggd av betong och rödmåladfanér. Fågelholken är uppspikad på en röd yttervägg av stock under takskägget. Bild: Carina Ahlskog / Yle fågelholkar,fågelbon,rede,Hussvala,svalor,svalholk