Hoppa till huvudinnehåll

Hälsomyndigheterna: Antalet coronafall minskar men faran är inte över – inget vanligt valborgsfirande i år

Allt färre insjuknar i covid-19 i Finland och behovet av sjukhusvård minskar. Enligt hälsomyndigheterna beror det här på stränga restriktioner, att folk orkar följa reglerna och på att fler nu vaccinerats. Men epidemin är långt ifrån över. Hur vi lever nu är avgörande för hur sommaren kommer att se ut, enligt experterna.

Svenska Yle följde med torsdagens presskonferens om coronaläget i Finland. Du kan se hela presskonferensen genom att klicka på bilden ovan och du kan läsa allt som sades på presskonferensen längst ner i den här artikeln.

På torsdagen rapporterade Institutet för hälsa och välfärd om 298 nya coronafall och antalet fall har redan sjunkit i en månads tid. Läget är bra enligt myndigheterna men vi ska absolut inte luras och tro att faran är över och att vi kan börja häva restriktioner redan nu, menar experter.

Antalet coronafall har minskat bland alla åldersgrupper, också bland unga vuxna där fallen ännu ökade för ett tag sedan. Att restaurangerna stängde och vi minskade på fester och kontakter verkar vara en av de största orsakerna― Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd

– Läget varierar väldigt mycket ute i världen. I många länder ökar tyvärr fallen nu. Till exempel Indien har haft rekordhöga siffror. Det tyder på att epidemin inte alls är förbi fast många önskar så. Vi måste fortfarande vara försiktiga, säger Mika Salminen, smittskyddschef vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

Salminen berömmer ändå finländarna och säger att de sjunkande siffrorna tyder på att många orkar följa de stränga restriktionerna som fortfarande gäller. Beslutet att stänga restaurangerna har också haft en stor inverkan, enligt honom.

– Antalet coronafall har minskat bland alla åldersgrupper, också bland unga vuxna där fallen ännu ökade för ett tag sedan. Att restaurangerna stängde och vi minskade på fester och kontakter verkar vara en av de största orsakerna, säger Salminen.

Färre på sjukhus

Att Finland hör till de europeiska länder som hunnit längst med vaccineringarna syns också i de lägre siffrorna. 22,1 procent av finländarna har nu fått sin första vaccindos, vilket enligt experterna är bra men ännu inte tillräckligt bra. Men vi går i rätt riktning.

Risken att insjukna i allvarlig covid-19 är störst bland äldre människor och många av dem har nu vaccinerats, Det här har lett till att färre nu behöver sjukhusvård och färre dör i sjukdomen.

– Men vi har fortfarande behov av sjukhusvård och intensivvård och det måste vi vara medvetna om och komma ihåg att skydda personer i riskgrupper och äldre personer, säger Social- och hälsovårdsministeriets strategichef Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

Experterna är oroliga för virusvarianterna

Det som hälsomyndigheterna oroar sig mest för just nu är de nya virusvarianterna. Den brittiska varianten är fortfarande den vanligaste i Finland men den brasilianska varianten sprider sig nu också. De nya virusvarianterna smittar lättare än den ursprungliga varianten och antalet fall som härstammar från utlandet har nu också ökat, vilket är oroväckande enligt Liisa-Maria Voipio-Pulkki.

– Hälsosäkerheten vid gränserna är fortfarande väldigt viktig för att stävja epidemin. Virusvarianterna är vårt orosmoment nu. De smittar mycket lättare och nu ser det ut som om alla varianterna har spridit sig i hela Finland. Vi ska inte låta oss luras av de låga siffrorna utan fortsätta vara försiktiga.

Voipio-Pulkki påpekar ändå att smittspårningen förbättras hela tiden och man kan nu spåra omkring 70 procent av smittkällorna.

Virusvarianterna följs upp hela tiden och tillsvidare verkar vaccinen bita på dem också, men experterna är beredda på att det kan komma nya virusvarianter och det vet vaccintillverkarna också.

– Det kan hända att vaccinerna i framtiden utvecklas varje år. Så kan det bli, det vet vi inte med säkerhet än. Men det här undersöks hela tiden och följs upp, säger Mika Salminen vid THL.

Inget vappenfirande i år heller

Vad gäller restriktionerna som fortfarande gäller är det enligt hälsomyndigheterna viktigt att inte häva dom för tidigt. I länder där man för snabbt öppnat upp samhället igen har antalet fall ökat snabbt.

– Jobbet vi gör nu kommer att påverka epidemiläget i sommar. När läget blir bättre kommer vi få hjälp av sommaren och vaccin och då kan vi avveckla striktare restriktioner, men inte ännu, säger Pasi Pohjola, direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Mika Salminen är inne på samma linje och säger att vi tyvärr inte kommer att få fira en vanlig valborg i år heller.

– Läget ser ganska ljust ut men vi kan inte fira valborg som normalt. Vi kan inte tro att läget är så bra då att man kan fira som förut. Det skulle vara en ganska stor risk. Det skulle leda till en stor uppgång i antalet fall. Vi måste tyvärr fira på samma sätt som i fjol. Ännu den här valborgen måste vi ta det försiktigt.

Alla kanske inte får vaccin i sommar

I onsdags blev det klart att Finland fortsätter använda Astra Zenecas coronavaccin som förut, det vill säga det ges tillsvidare inte till personer under 65 år. Orsaken är risken för blodpropp som är en väldigt sällsynt biverkning som uppstått efter att man vaccinerats med Astra Zenecas vaccin.

I Finland har myndigheterna registrerat tre fall av närmare 250 000 som har fått Astra Zenecas vaccin. Däremot verkar risken för blodpropp vara betydligt lägre bland personer över 65 år och dessutom är risken att insjukna i allvarlig covid-19 och till och med dö betydligt högre bland äldre personer.

I onsdags blev det också klart att Johnson & Johnsons vaccin inte distribueras till Europa för tillfället innan läkemedelsmyndigheter har undersökt det ytterligare. Orsaken är blodproppsfall som rapporterats efter vaccinering med vaccinet i USA.

På torsdagens presskonferens fick hälsomyndigheterna flera frågor kring de här bakslagen och hur det kommer att påverka vaccinationstakten i Finland.

Experterna har ändå inget definitivt svar på frågan. I nuläget vet ingen hur länge Johnson & Johnsons vaccin kommer att utvärderas och ingen vet om det alls kommer att fortsätta distribueras. Ifall åldersgränsen för Astra Zenecas vaccin ändras kommer det att påverka vaccinationstakten positivt. Finland kommer dessutom att få betydligt mer av Pfizers vaccin före slutet av juni.

– Målet som vi hade tidigare var att de flesta har fått första dosen i slutet av juli. Det kan vara att det här skjuts upp med några veckor eller i värsta fall med en eller två månader. Men det vet vi inte ännu, säger Taneli Puumalainen, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Här kan du läsa vad som sades på presskonferensen:

Läs också