Hoppa till huvudinnehåll

HIFK och Dicken inleder jakten på guldet: ”Blir en lång och jämn finalserie”

HIFK och Dicken i kamp
HIFK och Dicken gör upp om guldet. HIFK och Dicken i kamp Bild: Tomi Hänninen handboll,HIFK Handboll,Dicken

Damernas FM-serie i handboll kulminerar i finalserien från och med fredag, där ärkerivalerna HIFK och Dicken gör upp om mästerskapet. Båda lagen förväntar sig en lång och jämn finalserie mellan två klubbar som känner varandra väldigt bra.

Lagen avslutade grundserien med att spela oavgjort mot varandra. Efter det har grundserievinnaren HIFK besegrat KyIF med 3–0 i sin semifinalserie, medan Dicken fick slita hårdare mot GrIFK då man vann med 3–1 i matcher.

Dickens Anna Lindahl tycker att laget har en liten fördel efter att ha spela mot GrIFK om finalplatsen.

– Det var ingen självklarhet i år att vi skulle spela final då vi ställdes mot GrIFK i semifinalstadiet. Samtidigt känns det som om vi nu är bättre förberedda för finalseriens tempo jämfört med om vi skulle ha spelat mot KyIF, så våra förväntningar är höga, säger Lindahl.

– Vi har utvecklats mot slutet av säsongen efter en svår vinter. Framför allt anfallsspelet har gått framåt, och vi är nu bättre förberedda mot HIFK jämfört med grundseriematcherna.

Anna Lindahl.
Anna Lindahl tror på lång finalserie, Anna Lindahl. Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen. Dicken,handboll,anna lindahl

I motståndarlaget HIFK gjorde den mångfaldiga mästaren Linda Cainberg comeback i spelartruppen till semifinalstadiet. Cainberg avslutade redan sin karriär, men är nu tillbaka i hetluften och hungrar efter ett nytt guld.

– Jag blev tillfrågad, funderade ett par dagar, och det kändes som en rolig utmaning. Spelet har fungerat någorlunda. Trots förändringar i truppen har det gått bra och laget har tagit emot mig fint. Jag hoppas kunna bidra där det behövs.

– För HIFK:s del är målsättningen naturligtvis guld. Det kommer ändå att bli jämt som det varit under de senaste åren. Försvars- och målvaktsspelet kommer att vara avgörande, säger Cainberg.

Två finallag som känner varandra

Senast någon annan klubb än HIFK eller Dicken vunnit mästerskapet var år 2011 då Sparta var etta. Årets finalserie är den sjunde finalserien i rad där HIFK och Dicken möts.

Förra året blev de slutliga placeringarna aldrig avgjorda på grund av pandemin, men lagen kan varandras styrkor och svagheter rätt så väl.

– Allt startar från försvaret och målvaktsspelet. Det måste fungera så att vi den vägen får bra kontringar och lätta mål, för HIFK är bra i uppställt försvar, säger Dickens Anna Lindahl.

– De har bra målvakter och ett stabilt försvar. Samtidigt har de kanske inte samma bredd som vi. För HIFK är det jätte viktigt att precis alla lyckas medan vi har flera spelare som kan kastas in ifall någon inte får till det. HIFK:s svaghet är bredden i spelarmaterialet, säger Lindahl.

HIFK:s Linda Cainberg har ett långt perspektiv på de olika spelartrupperna i sin klubb. Hon håller med Lindahl om HIFK:s styrkor, men ser också andra bra saker i årets lag.

– I år har vi ett bra kantspel, vi springer en del kontringar men försvars- och målvaktsspelet är nog våra största styrkor. Försvaret måste sitta genast från början, det är det viktigaste.

– Dicken har ett snabbt spel med varierande spelare och en bred trupp. HIFK har kanske lite mera överraskande lösningar i anfallsväg medan Dicken håller sig till vad de har. Men detta är bara mina spekulationer, skrattar Cainberg.

Linda Cainberg, HIFK.
Linda Cainberg är tillbaka i hetluften. Linda Cainberg, HIFK. Bild: Handbollsförbundet Linda Cainberg,HIFK Handboll

Kan bli fem finalmatcher

Finalserien startar på fredag kväll i HIFK:s hemmahall. Tre segrar krävs för FM-guld, och senast den 29 april vet vi vem som är årets mästare. Från tidigare säsonger har HIFK 24 guld, medan Dicken vunnit 13 gånger.

De sista dagarna inför finalserien betyder också noggrann taktisk analys av motståndaren.

– Det är samma grej som alla år. De vet precis vad vi gör och vi vet vad de gör. Frågan är vem som lyckas utnyttja det på bästa sätt.

– Båda lagen tittar just nu mycket på video och försöker analysera hur man öppnar motståndarens försvar eller stoppa dem i anfallet. Frågan är hur man lyckas anpassa sitt spel i en spännande finalserie där det också är mycket nerver på spel, säger Lindahl.

Fredagens första finalmatch är helt öppen, åtminstone om man ser på lagens inbördes matcher i grundserien där man möttes fyra gånger. HIFK vann klart i de två första matcherna, Dicken tog en klar seger i den tredje, medan den sista alltså slutade oavgjort. Spelarna är förberedda att det kan behövas alla fem finalmatcher före mästaren är klar.

– Det kan vara nervöst men jag hoppas på ett avslappnat anfallsspel från vår sida genast från öppningsmatchen. Det blir säkert mera än tre matcher. Annat skulle vara överraskande, säger Cainberg.

– Hårt försvarsspel och mycket kontringar hoppas jag på. Jag tror det blir fem matcher. Jag hoppas vi vinner finalserien med 3-0, men det finns förutsättningar för fem finalmatcher, säger Lindahl.

Finalerna i damernas FM-serie:

Final 1 HIFK – Dicken fredag 16.04 kl. 19.00
Final 2 Dicken – HIFK söndag 18.04 kl.16.00
Final 3 HIFK – Dicken fredag 23.04 kl.19.30

Vid behov
Final 4 Dicken – HIFK söndag 25.04 kl.18.00
Final 5 HIFK – Dicken torsdag 29.04 kl. 19.00

Läs också